TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  [X]

Heur .W32

Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: OTL oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na stronie http://www.wklej.eu/ a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z serwisu oferującego hosting zdjęć http://www.otofotki.pl/
10. Regulamin może ulec zmianie.

Heur .W32

Postprzez Sterstox » 21 Wrz 2012, 14:17

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/20100101 Firefox/15.0.1


Witam. Otóż od pewnego czasu komp mi strasznie zamula, GG nie chce mi działać na komputerze(i muszę używać webgadu). Niewiedziąc co robić przypomniałem sobie że gdzieś rok temu miałem podobnie..i to była wina wirusa.

Więc ściągnąłem Skaner AntyWirusowy(ArcavirMicroScan) i włączyłem na noc skanowanie wszystkich dokumentów na komputerze, rano obejrzałem i faktycznie Arcavir wykrył wirusa...
Tu screen poniżej z raportu Arcaviru:
Image

W Arcavirze nie było opcji by ani go usunąć ani wyleczyć(po prostu były niedostępne) była tylko jedna możliwa opcja która przeniosła owy plik do schowka komputerowego...

Jestem zielony w tym temacie, więc prosiłbym o porady...bo jeden znajomy powiedział mi że byś może to błąd Arcaviru i wcale wykryty zainfekowany plik nie jest wirusem..

Z góry dzięki :wink:
Sterstox
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 26
Dołączenie: 21 Wrz 2012, 14:10

Re: Heur .W32

Postprzez mati8898 » 21 Wrz 2012, 14:36

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.1 (KHTML, like Gecko) Chrome/21.0.1180.89 Safari/537.1


To zapewne fałszywy alarm.

Podaj logi z OTL i GMER
Image
Image
Awatar użytkownika
mati8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 13077
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 799

Re: Heur .W32

Postprzez Sterstox » 21 Wrz 2012, 15:28

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/20100101 Firefox/15.0.1


Sterstox
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 26
Dołączenie: 21 Wrz 2012, 14:10

Re: Heur .W32

Postprzez mati8898 » 21 Wrz 2012, 17:28

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.1 (KHTML, like Gecko) Chrome/21.0.1180.89 Safari/537.1


Ustaw OTL tak jak jest napisane w podanej instrukcji i podaj nowe logi, bo poustawiałeś opcje na Wszystko i log jest długi na kilometr...
Image
Image
Awatar użytkownika
mati8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 13077
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 799

Re: Heur .W32

Postprzez Sterstox » 21 Wrz 2012, 17:39

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/20100101 Firefox/15.0.1


Najmocniej przepraszam, proszę także o wyrozumiałość..po raz pierwszy korzystam z tego typu programów.

http://www.wklej.eu/index.php?id=23540acbcf

Jak by co dokument Extrast.Txt mi się nie otworzył w notatniku(ale zgaduje że tak jak ustawiłem jak w tej instrukcji to miał mi się otworzyć tylko jeden plikt z dokumentem.
Sterstox
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 26
Dołączenie: 21 Wrz 2012, 14:10

Re: Heur .W32

Postprzez mati8898 » 21 Wrz 2012, 18:11

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.1 (KHTML, like Gecko) Chrome/21.0.1180.89 Safari/537.1


Infekcji tu żadnej nie ma, tylko syfiaste toolbary itp.

Odinstaluj: Browsers Protector, McAfee Security Scan Plus, StartNow Toolbar, StartSearch Toolbar. Następnie:

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- C:\DOCUME~1\Darek\USTAWI~1\Temp\kwadykog.sys -- (kwadykog)
IE - HKLM\..\SearchScopes\{0388404D-6072-4CEB-B521-8F090FEAEE57}: "URL" = http://startsear.ch/?aff=1&src=sp&cf=36d4887e-ee1c-11e1-a9ec-0013d3fa06c0&q={searchTerms}
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://startsear.ch/?aff=1&cf=36d4887e-ee1c-11e1-a9ec-0013d3fa06c0
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://startsear.ch/?aff=1&cf=36d4887e-ee1c-11e1-a9ec-0013d3fa06c0
IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page Restore = http://startsear.ch/?aff=2&cf=36d4887e-ee1c-11e1-a9ec-0013d3fa06c0
IE - HKCU\..\SearchScopes\{0388404D-6072-4CEB-B521-8F090FEAEE57}: "URL" = http://startsear.ch/?aff=1&src=sp&cf=36d4887e-ee1c-11e1-a9ec-0013d3fa06c0&q={searchTerms}
IE - HKCU\..\SearchScopes\{5A633106-9650-4E3E-898C-18E6303B5D33}: "URL" = http://klit.startnow.com/s/?q={searchTerms}&src=defsearch&provider=&provider_name=yahoo&provider_code=&partner_id=693&product_id=741&affiliate_id=&channel=&toolbar_id=200&toolbar_version=2.4.0&install_country=PL&install_date=20120910&user_guid=6DDBD5D44392493483759D9405E00B0A&machine_id=80d1b9223af0066d56ab6004513dc4fd&browser=IE&os=win&os_version=5.1-x86-SP3&iesrc={referrer:source}
FF - prefs.js..browser.search.defaultengine: "Web Search"
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "error"
FF - prefs.js..browser.search.order.1: "error"
FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "error"
FF - prefs.js..keyword.URL: "error"
[2012-09-10 17:21:09 | 000,000,000 | ---D | M] (StartNow Toolbar) -- C:\Documents and Settings\Darek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ap9g0v9s.default\extensions\{5911488E-9D1E-40ec-8CBB-06B231CC153F}
[2012-09-15 19:57:14 | 000,000,792 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Darek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ap9g0v9s.default\searchplugins\startsear.xml
[2012-09-10 17:21:04 | 000,001,390 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Darek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ap9g0v9s.default\searchplugins\yahoo-zugo.xml
[2012-01-02 11:48:42 | 000,083,456 | ---- | M] (StartSearch ) -- C:\Program Files\mozilla firefox\plugins\npvsharetvplg.dll
CHR - homepage: http://klit.startnow.com/?src=startpage&provider=&provider_name=yahoo&provider_code=&partner_id=693&product_id=741&affiliate_id=&channel=&toolbar_id=200&toolbar_version=2.4.0&install_country=PL&install_date=20120910&user_guid=6DDBD5D44392493483759D9405E00B0A&machine_id=80d1b9223af0066d56ab6004513dc4fd&browser=CR&os=win&os_version=5.1-x86-SP3
CHR - default_search_provider: Web Search (Enabled)
CHR - default_search_provider: search_url = http://startsear.ch/?aff=1&src=sp&cf=36d4887e-ee1c-11e1-a9ec-0013d3fa06c0&q={searchTerms}
CHR - default_search_provider: suggest_url =
CHR - homepage: http://klit.startnow.com/?src=startpage&provider=&provider_name=yahoo&provider_code=&partner_id=693&product_id=741&affiliate_id=&channel=&toolbar_id=200&toolbar_version=2.4.0&install_country=PL&install_date=20120910&user_guid=6DDBD5D44392493483759D9405E00B0A&machine_id=80d1b9223af0066d56ab6004513dc4fd&browser=CR&os=win&os_version=5.1-x86-SP3
CHR - Extension: StartSearch Video plug-in = C:\Documents and Settings\Darek\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\bildoibdboopgomcbiplincneeicgipj\1.3_0\

:Reg
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"SoundMan"=-
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"Gadu-Gadu 10"=-

:Commands
[clearallrestorepoints]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania + nowe logi z OTL.

Jaki dokładnie jest problem z uruchomieniem GG??
Image
Image
Awatar użytkownika
mati8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 13077
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 799

Re: Heur .W32

Postprzez Sterstox » 21 Wrz 2012, 18:40

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/20100101 Firefox/15.0.1


Logi z usuwania:
http://www.wklej.eu/index.php?id=9c871b5f28

Nowe logi z OTL:
http://www.wklej.eu/index.php?id=1577cadb50

"Jaki dokładnie jest problem z uruchomieniem GG??"

Nie umiem go uruchomić. Jest włączone automatyczne uruchamanie się GG przy starcie GG ale od kilku dni perfidnie nie chce się włączyć..gdy klikam start,w programy i Gadu-Gadu to komp mi zaczyna zamulać i....same Gadu-Gadu się nie uruchamia.

Zreinstalowałem nawet GG...ale to nic nie dało...
Sterstox
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 26
Dołączenie: 21 Wrz 2012, 14:10

Re: Heur .W32

Postprzez mati8898 » 21 Wrz 2012, 19:06

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.1 (KHTML, like Gecko) Chrome/21.0.1180.89 Safari/537.1


Spróbuj zainstalować najnowszą wersję -> http://komunikator.gadu-gadu.pl/

Wklej w OTL:
:OTL
FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "error"

Klikasz Wykonaj skrypt, później Sprzątanie

Przeczyść dysk oraz rejestr CCleaner

Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport (po uruchomieniu odrzuć okres testowy)

Zainstaluj jakiegoś antywira.
Image
Image
Awatar użytkownika
mati8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 13077
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 799

Re: Heur .W32

Postprzez Pangia » 21 Wrz 2012, 19:12

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.19) Gecko/2010031422 Firefox/3.0.19


Sterstox napisał(a):"Jaki dokładnie jest problem z uruchomieniem GG??"

Nie umiem go uruchomić. Jest włączone automatyczne uruchamanie się GG przy starcie GG ale od kilku dni perfidnie nie chce się włączyć..gdy klikam start,w programy i Gadu-Gadu to komp mi zaczyna zamulać i....same Gadu-Gadu się nie uruchamia.

Zreinstalowałem nawet GG...ale to nic nie dało...

Zainstaluj GGLite, ma taką samą funkcjonalność, ale bez przebrzydłych reklam i innego bezwartościowego chłamu.
Jak on chce robić ludzi w ciula to niech idzie do Sejmu! Haha!

Bo w naszym kraju tylko Wisła potrafi odejść od koryta.


AsRock 880GMH U3S3/Western Digital Caviar Blue 1TB/AMD Phenom II X4 965 3.4 GHz/Goodram CL9 4GB DDR3 1333 MHz/Vertex3D Radeon HD6770 1GB DDR5/Samsung SH-S182D/Aerocool VP-450 450W + Asus VW192s 1280x1024 60Hz

Image
Awatar użytkownika
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 743
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Miejscowość: Rzeszów
Pochwały: 8

Re: Heur .W32

Postprzez kominekl » 21 Wrz 2012, 20:52

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0


Pangia napisał(a):
Sterstox napisał(a):"Jaki dokładnie jest problem z uruchomieniem GG??"

Nie umiem go uruchomić. Jest włączone automatyczne uruchamanie się GG przy starcie GG ale od kilku dni perfidnie nie chce się włączyć..gdy klikam start,w programy i Gadu-Gadu to komp mi zaczyna zamulać i....same Gadu-Gadu się nie uruchamia.

Zreinstalowałem nawet GG...ale to nic nie dało...

Zainstaluj GGLite, ma taką samą funkcjonalność, ale bez przebrzydłych reklam i innego bezwartościowego chłamu.


A najlepiej przerzuć się na AQQ -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... y/AQQ.html.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 4530
Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174

Re: Heur .W32

Postprzez Sterstox » 22 Wrz 2012, 13:45

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:15.0) Gecko/20100101 Firefox/15.0.1


Zrobiłem wszystko tak jak radziłeś(oczyściłem dysk itd).
Raport z skanowania:
http://iv.pl/images/85698464112988323160.png

OTL Txt +Extras.Txt:
http://wklej.eu/index.php?id=e26b1e2d80

GG 11-Już raz korzystałem z tej wersji...i szczerze mówiąc po 10 minutach korzystania odinstalowałem i ściągnąłem ponownie GG 10.
GGLive/AQQ-Sry ale wolałbym zostać przy GG 10,bo swój numer GG ma od trzech latach i planuje z nim jeszcze trochę pozostać...zwłaszcza że mam ponad setke znajomychn na liście GG więc żal by było to wszystko kasować...
Sterstox
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 26
Dołączenie: 21 Wrz 2012, 14:10

Re: Heur .W32

Postprzez kominekl » 22 Wrz 2012, 15:56

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0


Malwarebytes.


Usuń to, co znalazł.

GGLive/AQQ-Sry ale wolałbym zostać przy GG 10,bo swój numer GG ma od trzech latach i planuje z nim jeszcze trochę pozostać...zwłaszcza że mam ponad setke znajomychn na liście GG więc żal by było to wszystko kasować...


W AQQ zachowujesz numer GG i możesz zeksportować kontakty.

OTL.


Sprzątanie.
Kiedy komputery staną się twoim jedynym życiem, jedynym totemem odstraszającym klątwę nudy, wtedy prędzej czy później granica między tymi dwoma wymiarami zniknie i postacie z Błękitnej Pustki zaczną pojawiać się w Realu. Czasem są twoimi przyjaciółmi. A czasem nie.
Awatar użytkownika
kominekl
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 4530
Dołączenie: 03 Sty 2010, 16:07
Miejscowość: Pasztowa Wola Kolonia
Pochwały: 174


Powróć do Bezpieczeństwo

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot], Yahoo [Bot]