TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  [X]

Konfiguracja Netgear WGR614 v9

Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.

Konfiguracja Netgear WGR614 v9

Postprzez smoczatko » 04 Maj 2008, 17:38

PostUA:


prosze o pomoc w skonfigurowaniu routera netgar WGR614 v9,mam kabel a zainstalowalem stery do modemu bo wolal o nie,jak przed ibstalacja i po instalacj nie widzi neta.
Prosze o pomoc co mam w tym przypadku zrobic ?


Zgory thx :)
Awatar użytkownika
smoczatko
Postujący
Postujący
 
Posty: 223
Dołączenie: 05 Gru 2007, 11:38

Postprzez 1jaa » 04 Maj 2008, 21:05

PostUA:


Kabel z modemu do routera podłączasz do portu WAN. Następnie drugim kabelkiem z routera(Z portu LAN) do komputera i wpisujesz adres routera, następnie konfigurujesz. Skąd masz internet? Co to za siec?
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1151
Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez smoczatko » 04 Maj 2008, 23:42

PostUA:


wlasnie jest w tym sek ze ja nie mam modemu,zrobilem jak wczesniej kolega napisal i pokazal sie komputerek i wciskam wlasciwosci i dalej nic sie nie pokazuje :sad:

a moze to byc ze zainstalowalem kofiguracje do rutra jako modem?
a ja mam kabel a nie modem.....

a ja mam neta w nitka.net.pl
Awatar użytkownika
smoczatko
Postujący
Postujący
 
Posty: 223
Dołączenie: 05 Gru 2007, 11:38

Postprzez 1jaa » 05 Maj 2008, 01:26

PostUA:


Albo ja cięzko kapuje, albo nie mogę się połapać.

Skoro nie masz modemu to co nazywasz "modemem" karte sieciową?

Podpinasz kablem(skrętką) z karty sieciowej w komputerze do routera do portu Lan. W przeglądarce wpisujesz 192.168.0.1 i dopiero konfigurujesz w zależności od Twojego dostawy internetu.

Kabel który idzie od internetu idzie do portu WAN na routerze. Następnie wejdź do routera w Router MAC Address seciotn w Basic Settings i Zaznacz use this Computer's MAC Adress i przyciśnij Apply i zresteuj.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1151
Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez smoczatko » 05 Maj 2008, 08:17

PostUA:


to jest muj pierwszy ruter i nie nie wiem jak go skonfigurowac,powiedz w jakich niejscach to znajde,bo z tego co napisales to nie wiem gdzie tego szukac..

i jest maly problem,bo tem ruter wogule nie przepuszcza mi internetu na kompa stacjonarnego,co mam w tym przypadku zrobic?
Awatar użytkownika
smoczatko
Postujący
Postujący
 
Posty: 223
Dołączenie: 05 Gru 2007, 11:38

Postprzez 1jaa » 05 Maj 2008, 11:43

PostUA:


Jak wejdziesz na router to po lewej masz Basic Settings zaznacz Use
this Computer’s MAC Address.

Nie ma internetu bo najprawdopodobniej masz internet przypisywany po nr karty sieciowej (MAC). Po sklonowaniu zapewne wszystko będzie chodzić.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1151
Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez smoczatko » 05 Maj 2008, 19:28

PostUA:


ale na samym poczatku mam zrobic tak jak opisal Dawid255151 ?
gdzie toznajde basic costam?
i mam tak samo zrobic jak napisal Dawid255151?

____________________________________
Używaj opcji "Zmień" jak chcesz coś dopisać
1jaa
Awatar użytkownika
smoczatko
Postujący
Postujący
 
Posty: 223
Dołączenie: 05 Gru 2007, 11:38

Postprzez 1jaa » 05 Maj 2008, 19:59

PostUA:


Czy zalogowałeś sie na router po przez wpisanie adresu w przeglądarce 192.168.0.1? Jak się zalogujesz to na głownej stronie powinieneś mieć po lewej stronie z menu Basic Settings. Jeśli nie widzisz zrób screen zaraz po zalogowaniu.

Screen robisz wcisakjąc na klawiaturze PrintScreen albo PRTSC.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1151
Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez smoczatko » 05 Maj 2008, 20:47

PostUA:


a z kad mam wziasc nazwe uzytkownika i haslo ?
Awatar użytkownika
smoczatko
Postujący
Postujący
 
Posty: 223
Dołączenie: 05 Gru 2007, 11:38

Postprzez 1jaa » 05 Maj 2008, 21:09

PostUA:


Od początku..

1. Podłączasz komputer <-> z ruterem kabelkiem(skrętką) (tak jak na schemacie poniżej)

Image

2. Odpalasz przeglądarke i wpisujesz 192.168.0.1 albo 192.168.1.1 w zależności jaki masz adres routera.

3. Wpisujesz tam gdzie User Name: "admin" a tam gdzie password: "password" oczywiśćie bez cudzysłowia

4. Załaduje Ci sie router i po lewej stronie odszukaj Basic Settings więc klikasz na to

5. Następnie zaznaczasz Use this Computer’s MAC Address.

Jeżeli nie będzie internetu a uda Ci się zalogować na router tak jak napisałem po przez wpisanie admin i hasła password porób screeny. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1151
Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez smoczatko » 05 Maj 2008, 21:39

PostUA:


dzieki za szczegołowe wytlumaczenie :)
Awatar użytkownika
smoczatko
Postujący
Postujący
 
Posty: 223
Dołączenie: 05 Gru 2007, 11:38

Postprzez 1jaa » 05 Maj 2008, 22:18

PostUA:


Chodzi, poradziłeś sobie?
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1151
Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez smoczatko » 05 Maj 2008, 22:41

PostUA:


kuzde,nie moge znalesc "Use this Computer’s MAC Address"


"Internet service progre" i co ma tutaj zaznaczyc bo nie wiem

a jest odrazu mozliwosc wprowadzenia mojego loginu i hasla ??
Awatar użytkownika
smoczatko
Postujący
Postujący
 
Posty: 223
Dołączenie: 05 Gru 2007, 11:38

Postprzez 1jaa » 06 Maj 2008, 09:39

PostUA:


Za każdym razem musisz wpisywać login i hasło.
Zaraz po zalogowaniu zrób screena.
http://forum.instalki.pl/viewtopic.php?t=12200
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1151
Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez smoczatko » 06 Maj 2008, 10:33

PostUA:


Teraz komp nie widzi routera :o ,a wczoraj wieczorem jeszcze widzial,jaka moze byc tego przyczyna ?

nawet wogule nie moge sie zalogowac w ten sposub co mi poradziles n
Awatar użytkownika
smoczatko
Postujący
Postujący
 
Posty: 223
Dołączenie: 05 Gru 2007, 11:38

Następna

Powróć do Sieć Internet, Sieci LAN, WLAN

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]