TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Zabezpieczenie routera Belkin G Plus MIMO Router (f5d9230-4)

Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.

Postprzez aragorn » 26 Maj 2008, 23:11

PostUA:

Cz y ktos moglby mi wytlumaczyc jak skonfigurowac siec bezprzewodowa, zeby byla w miare bezpieczna. przeczytalem ze pierwsza zecza jest ustawienie SSID ale nie rozumiem jak mam to zrobic. moge ustawic to w komputerze ale jak mam to ustawic na tym bezprzewodowym routerze (chyba tak to sie nazywa). i ewentualnie co jeszcze powinienem ustawic, zeby wszyscy sasiedzi nie korzystali z mojej sieci.
aragorn
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 24 Maj 2008, 13:43

Postprzez 1jaa » 27 Maj 2008, 11:15

PostUA:

SSID to tylko nazwa rozgłaszanej sieci. Możesz ją ukryć lub zostawić. Jest kilka sposobów zabezpieczenia Twojej sieci np. filtrowanie po nr MAC (adres fizyczny karty sieciowej), nr WEP czyli do wyboru hasełko 64 bitowe - 10 znaków lub 128 bitowy - 26 znaków (można tylko użyć liter od A do F i cyfry od 1 - 9), WPA to już troszke lepsze zabezpieczenie, trudne do złamania, ale oczywiście dla chcącego nic trudnego. Podaj model routera do pomogę Ci Twoją sieć zabezpieczyć krok po kroku.
Ostatnio edytowany przez 1jaa, 05 Cze 2008, 02:22, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35
Pochwały: 2

Postprzez aragorn » 27 Maj 2008, 20:18

PostUA:

ten router to belkin G Plus MIMO Router f5d9230-4.
A czy jest jakis programik ktory moze mi pokazac czy ktos sie podpial do mojej sieci?
aragorn
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez 1jaa » 05 Cze 2008, 02:08

PostUA:

CO TO JEST SSID

Wracając do pytania z pierwszego postu o SSID, poniżej zamieszaczam rysunek gdzie można to zmienić.

Image

WIKIPEDIA:
SSID (Service Set IDentifier)to nazwa naszej sieci bezprzewodowej, który ustalamy podczas np. konfiguracji routera. Służy on łatwiejszej identyfikacji sieci. Często pozostawiana jest stosowana przez producentów sprzętu domyślna nazwa (np.Linksys: linksys a D-Link: default).

Zamiast domyślnej nazwy Belkin_G_Plus_MIMO możesz zmienić na dowolną i tak jak pisałem to jest tylko nazwa sieci może być ukryta lub nie. Ukryć możesz odznaczjąc Broadcast SSID i wtedy nie będzie jej widać, co nie zawsze wychodzi na dobre ale nie będę się o tym rozpisywać przejde do zabezpieczeń WIFI.

ZABEZPIECZENIE WIFI
Po zalogowaniu na router po lewej stronie masz sekcje Wireless, a w niej Security.

Image

Po wejściu do Security widać dwa sposoby zabezpiczenia tj. WPA-PSK oraz WEP 64 bitowy i 128 bitowy.

Image

ZABEZPIECZENIE METODĄ WPA-PSK
Tutaj ustawiamy hasełko które musi się składać z conajmniej 8 znaków, a maksymalnie z 63. Wpisujemy, a następnie

przyciskami Apply Changes w celu zapisania zmian.

Image

ZABEZPIECZENIE METODĄ WEP

Tutaj do dyspozycji mamy zabezpieczenie też hasłem ale mamy ograniczone możliwości co do znaków(w przeciwieństwie do WPA gdzie nie musimy się ograniczać do znaków po za ich ilością) które możemy wpisać. Przy 64 bitowym WEP można użyć tylko 10 znaków ( w tym litery od "a" do "f" i cyfry od 1 do 9), a przy 128 bitowym nr WEP możemy wpisać 26 znaków i również możemy użyć tylko litery od "a" do "f" i cyfry od 1 do 9)

Przykładowe hasło wep

64 bitowy WEP np.: a123b456c7
128 bitowy WEP np.: C3030FAF0FB2C3D4C3D4E7

Jak widać w przykładach nie używałem liter które się znajduą po lietrze "F" - ograniczałem tylko do "F", ponieważ w nr WEP tylko takich można użyć i trzeba o tym pamiętać nie może więc być np taki nr:

64 bitowy WEP np.: g123z456c7 - jest to zły klucz, ponieważ zostały użyte literki znajdujące się w alfabecie po literze "F"

Image

MAC Address Control
Istnieje też inna metoda zabezpiczenia, a jest to filtracja MAC adresów dla WIFI. Znajdziemy ją również w sekcji Wirelles pod nazwą MAC Address Control.

Image

1- Allow - Tutaj zaznaczamy komputery te które mają mieć dostęp do internetu.
2- Denny - Tutaj zaznaczamy komputery które nie mają mieć dostępu do internetu.
3- Tu wpisujemy adres fizyczny(MAC) karty sieciowej która ma łączyć się z internetem
4- Tym przyciskiem zatwierdzamy/dodajemy nr wymieniony w pkt 3
5- Zeby to wszystko zaczęło chodzić kliakmy na Apply Changes - czyli zapisujemy zmiany na naszym routerze.

Przykład:

1. Zaznaczamy Allow Denny
2. Wpisujemy komputer(jego nr MAC) który ma jako jedyny się łączyć z internetem.
3. Klikamy Add
4. Wciskamy Apply Changes

Od tej pory tylko ten komputer będzie mógł się łączyć z internetem.

aragorn napisał(a):A czy jest jakis programik ktory moze mi pokazac czy ktos sie podpial do mojej sieci?

Możesz skanerem sieci zeksanować np wg mnie najlepszy do tego program jest CC GET MAC ADDRESS. Skanujesz i patrzysz ile pokazuje Ci IP komputerów, a ile rzeczywiście powinieneś mieć. Pamiętaj że np. 192.168.1.1 to adres IP routera. Komputery które są wyłączone wyświetlą Ci się. Jeżeli będzie potrzebować instrukcji do tego programu to napisze.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez aragorn » 07 Cze 2008, 07:21

PostUA:

wilelkie dzieki. mysle ze sobie poradze. sciagne rowniez ten program jak bede mial jakies problemy to napisze. jeszcze raz dzieki
aragorn
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez niewitek » 03 Sie 2008, 20:21

PostUA:

posiadam ten router, i niemam zielonego pojecia jak zmienic kod WPA, w jaki sposob mam sie zalogowac na router ?? Kolega objasnil to bardzo wyraziscie ale najwidoczniej dla mnie to jes jeszcze za trudne, prosze o pomoc.
niewitek
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 03 Sie 2008, 20:12

Postprzez 1jaa » 04 Sie 2008, 01:05

PostUA:

Przechodzimy do Panelu sterowania w naszym komputerze czyli Start -> Panel Sterowania

Image

Jeżeli widok jest taki jak na zamieszonym tutaj screenie (obrazku powyżej) to przełączamy go na klasyczny widok lub tez wchodzimy w Połączenia sieciowe i internetowe, a następnie Połączenia sieciowe

Image

Klikamy na Połączenia sieciowe i otwierają się nam połączenia internetowe wygląda to tak:

Image

Teraz w zależności z którego połączenia korzystamy (a korzystamy z tego który nie ma czerwonego krzyżyka) otwieramy to i pokaże nam się coś takiego:

Image

To jest status naszego połączenia. Przechodzimy do zakładki drugiej "Obsługa"

Image

Brama domyślna to zazwyczaj adres naszego routera, a więc otwieramy najlepiej zwykłą przeglądarke Internet explorer. W pasku adresu wpisujemy adres bramy domyślnej i wciskamy enter (tak samo jakbyśmy chcieli wejść na jakaś strone tylko bez "www" i wpisujemy cyferki)

Image

Najprawdopodobniej(w zależnosci od routera) wyskoczy monit, który będzie prosić o login i hasło.

Image

Następnie jeżeli chodzi o WPA prosze zastosować się do wskazówek w moim poście powyżej czyli po zalogowaniu po lewej stronie sekcja wireless i klikamy security i wg pp ZABEZPIECZENIE METODĄ WPA-PSK, najlepiej zamiast AES wybrać TKIP i wpisać hasło i apply changes.

To było by na tyle, a więc chyba juz nie będzie problemu ewentualnie jeżeli to co napisałem nie będzie zrozumiałe to proszę ściągnać program ze strony belkina http://www.belkin.com/support/download/ ... 721&lang=1

Zainstalować i dalej poprowadzi już Was za rączke.

Pozdrawiam
1jaa
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez niewitek » 04 Sie 2008, 17:29

PostUA:

Dzieki wielkie, poradzilem sobie i teraz moge spokojnie korzystac z neta na mojej Noki, jeszcze raz wielkie dzieki :)
niewitek
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 03 Sie 2008, 20:12

Powróć do Sieć Internet, Sieci LAN, WLAN

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]