CO TO JEST SSID
Wracając do pytania z pierwszego postu o SSID, poniżej zamieszaczam rysunek gdzie można to zmienić.
WIKIPEDIA:
SSID (Service Set IDentifier)to nazwa naszej sieci bezprzewodowej, który ustalamy podczas np. konfiguracji routera. Służy on łatwiejszej identyfikacji sieci. Często pozostawiana jest stosowana przez producentów sprzętu domyślna nazwa (np.Linksys: linksys a D-Link: default).
Zamiast domyślnej nazwy Belkin_G_Plus_MIMO możesz zmienić na dowolną i tak jak pisałem to jest tylko nazwa sieci może być ukryta lub nie. Ukryć możesz odznaczjąc Broadcast SSID i wtedy nie będzie jej widać, co nie zawsze wychodzi na dobre ale nie będę się o tym rozpisywać przejde do zabezpieczeń WIFI.
ZABEZPIECZENIE WIFIPo zalogowaniu na router po lewej stronie masz sekcje Wireless, a w niej Security.
Po wejściu do Security widać dwa sposoby zabezpiczenia tj. WPA-PSK oraz WEP 64 bitowy i 128 bitowy.
ZABEZPIECZENIE METODĄ WPA-PSKTutaj ustawiamy hasełko które musi się składać z conajmniej 8 znaków, a maksymalnie z 63. Wpisujemy, a następnie
przyciskami Apply Changes w celu zapisania zmian.
ZABEZPIECZENIE METODĄ WEPTutaj do dyspozycji mamy zabezpieczenie też hasłem ale mamy ograniczone możliwości co do znaków(w przeciwieństwie do WPA gdzie nie musimy się ograniczać do znaków po za ich ilością) które możemy wpisać. Przy 64 bitowym WEP można użyć tylko 10 znaków ( w tym litery od "a" do "f" i cyfry od 1 do 9), a przy 128 bitowym nr WEP możemy wpisać 26 znaków i również możemy użyć tylko litery od "a" do "f" i cyfry od 1 do 9)
Przykładowe hasło wep64 bitowy WEP np.: a123b456c7
128 bitowy WEP np.: C3030FAF0FB2C3D4C3D4E7
Jak widać w przykładach nie używałem liter które się znajduą po lietrze "F" - ograniczałem tylko do "F", ponieważ w nr WEP tylko takich można użyć i trzeba o tym pamiętać nie może więc być np taki nr:
64 bitowy WEP np.:
g123
z456c7 - jest to zły klucz, ponieważ zostały użyte literki znajdujące się w alfabecie po literze "F"
MAC Address ControlIstnieje też inna metoda zabezpiczenia, a jest to filtracja MAC adresów dla WIFI. Znajdziemy ją również w sekcji Wirelles pod nazwą MAC Address Control.
1- Allow - Tutaj zaznaczamy komputery te które mają mieć dostęp do internetu.
2- Denny - Tutaj zaznaczamy komputery które nie mają mieć dostępu do internetu.
3- Tu wpisujemy adres fizyczny(MAC) karty sieciowej która ma łączyć się z internetem
4- Tym przyciskiem zatwierdzamy/dodajemy nr wymieniony w pkt 3
5- Zeby to wszystko zaczęło chodzić kliakmy na Apply Changes - czyli zapisujemy zmiany na naszym routerze.
Przykład:1. Zaznaczamy Allow Denny
2. Wpisujemy komputer(jego nr MAC) który ma jako jedyny się łączyć z internetem.
3. Klikamy Add
4. Wciskamy Apply Changes
Od tej pory tylko ten komputer będzie mógł się łączyć z internetem.
aragorn napisał(a):A czy jest jakis programik ktory moze mi pokazac czy ktos sie podpial do mojej sieci?
Możesz skanerem sieci zeksanować np wg mnie najlepszy do tego program jest CC GET MAC ADDRESS. Skanujesz i patrzysz ile pokazuje Ci IP komputerów, a ile rzeczywiście powinieneś mieć. Pamiętaj że np. 192.168.1.1 to adres IP routera. Komputery które są wyłączone wyświetlą Ci się. Jeżeli będzie potrzebować instrukcji do tego programu to napisze.