Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

aktywacja po aktywacji win xp

25 Lis 2008, 11:02

okoła 2 miesiące temu instalowałem windowsa xp home aktywacja przesz ła odrazu pomyslnie, a tu dziś z rana komp nie chciał sie najpierw uruchomić po kilku próbach włączył sie i wyskoczył komunikat ze zaszłu spore zmiany w sprzęcie komputrowym czy coś takiego i windows musi zostać ponownie aktywowany i jest na to 3 dni. Dlaczego takie coś sie pojawiło pomimo wczesniejszej aktyawcji ??? czy często się to zdaża ? jedyne co było w kompie zmieniane to była wypinana myszka i tyle.

Re: aktywacja po aktywacji win xp

25 Lis 2008, 13:05

Niezwykle rzadko, ale faktycznie bywają takie przypadki. Raczej nic z tym nie zrobisz. Kopiowanie plików wpa niewiele daje, o ile komukolwiek coś dało.

25 Lis 2008, 13:37

ale przy myszce nie powinno być komunikatu chyba że jakąś zaawansowaną kupiłeś i sterowniki do niej potrzebne

plik wpa nie działa ja sprawdzałem na 2 PC i nie działało nie wiem po co ktoś dawał info że komuś działało może bo mam oryginała windowsa :D

25 Lis 2008, 13:42

VampirLord napisał(a):ale przy myszce nie powinno być komunikatu chyba że jakąś zaawansowaną kupiłeś i sterowniki do niej potrzebne

plik wpa nie działa ja sprawdzałem na 2 PC i nie działało nie wiem po co ktoś dawał info że komuś działało może bo mam oryginała windowsa :D
jaki wpa ??

25 Lis 2008, 14:52

Chodzi o dwa pliki wpa.bak oraz wpa.dbl (aktywujesz system programem wpabaln.exe).
Na wielu forach dają takie rady, że wystarczy je skopiować, a potem tylko przywracać i nie będzie więcej potrzebna aktywacja. Ogólnie to jest wielka ściema, gdyż numery identyfikacyjne (wynik działania funkcji skrótu/sum kontrolnych) są zawsze inne. Z tego powodu trik ma małe szanse powodzenia.

25 Lis 2008, 14:54

wpa.dbl i wpa.bak to sa pliki przechowujace dane aktywacyjne,badz odpowiedzialne za aktywacje i dla bezpieczenstwa po aktywowaniu systemu robi sie ich kopie zapasowa przy uzyci np RockXP
Obydwa pliki znajduja sie w C:\windows\system32\

W przyszlosci proponuje zrobic backup-a partycji systemowej.
Wyślij odpowiedź