Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Automatyczne pobierane adresu IP problem

21 Sty 2012, 18:27

Witam, jestem nowym użytkownikiem instalki.pl mam problem dotyczący łączności komputera stacjonarnego z routerem przez Edimax 11n (Bezprzewodowe). Kiedy łączę się z siecią nie wykrywa adresu IP oraz maski pisze 0.0.0.0 , z routerem jak najbardziej wszystko w porządku, bo wczoraj jeszcze działało a dzisiaj cuda się dzieją ;p Mam win xp sp1, wklejam ipconfig może to pomoże w rozwiązaniu problemu. Pisze że nośnik odłączony, z siecią mi łączy i za chwile odłącza tak jest cały czas... Jeśli ktoś ma pomysł jak to zrobić prosiłbym o pomoc, z góry dzięki ;]

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\\Documents and Settings\\janex55>ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : janex
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Polączenie lokalne 4:

Stan no\'9cnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
Opis . . . . . . . . . . . . . . : TP-LINK TF-3200 10/100 Fast Ethernet
Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : B0-48-7A-84-6F-C6

Karta Ethernet Połączenie lokalne 5:

Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
Opis . . . . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce 10/100 Mbps Ethernet #
2
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-60-C7-A9-B5

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:

Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8191SU Wireless LAN 802.1
1n USB 2.0 Network Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 80-1F-02-21-53-D2
Ostatnio edytowany przez mateo8898, 23 Sty 2012, 16:14, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawa pisowni

Re: Automatyczne pobierane adresu IP problem

21 Sty 2012, 19:32

Zainstaluj SP 3 dla swojego systemu. Sprawdź czy w Menadżerze urządzeń znajdują się jakieś znaki zapytania. Czy w opcjach połączenia internetowego masz ustawione "Uzyskaj adres IP automatycznie", "Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie" :?:

21 Sty 2012, 20:07

Hm, odpaliłem przeglądarkę i dział. Zadziwia mnie ten komputer, nie ma żadnych znaków " ? " w menedżerze urządzeń, i mam zaznaczone "Uzyskaj adres IP automatycznie" oraz "Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie". Mam internet od sąsiada z jego routera pociągnąłem kabel crossowy do stacjonarki a laptop dzialał na wifi, pozniej w laptopie padlo wifi wiec kupilem adapter Edimax do stacjonarki a laptop chodzi na kablu. Próbowałem rozdzielić LAN na 2 kompy, kupiłem rozgałęźnik, podłączyłem do niego 2 komputery, jak do rozgałęźnika był podłączony jeden komputer wszystko grało, ale jak podłączyłem drugi to nie było w ogóle internetu, później na stacjonarce wywaliło stery od karty sieciowej... Masakra nie wiem co mam zrobić z tym kompem chyba go wywalę ^^
Ostatnio edytowany przez mateo8898, 23 Sty 2012, 16:17, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawa pisowni

22 Sty 2012, 15:42

Jeśli masz dostęp do tego routera, to możemy jeszcze coś podziałać. Natomiast jeśli dostępu takiego nie masz, zwróć się do tego sąsiada, jako że on jest przesyłającym sygnał.

22 Sty 2012, 17:00

Mam dostęp do routera tylko moze byc problem z jezykiem, obecnie jestem we francji router jest z sieci SFR :p
Wyślij odpowiedź