Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Autorun nie działa

07 Lis 2008, 14:40

Witam!! Mam problem z autoranem, a mianowicie: nie działa mi wogóle. Gdy podłączę pen drive'a autorun nie uruchamia się. Tak samo jest z płytami (gry, filmy, wszystko jedno co) oraz z virtualami (obrazami płyt). Proszę o pomoc i szybką odpowiedź. ;)

Re: Autorun

07 Lis 2008, 14:52

Jeżeli to Vista to w panelu sterowania Masz możliwość ustawiania Autoodtwarzania.
Dla XP użyj dodatkowo ten program :arrow: klik

Jak nie pomaga.
w start->uruchom wpisujesz "gpedit.msc" i szukasz
Komputer->Szablony Administracyjne->System i tam znajdujesz zasadę 'Wyłącz funkcję autoodtwarzanie'
ustaw na Nie skonfigurowano.

Jeżeli nadal nic:

Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoDriveAutoRun"=-
"NoDriveTypeAutoRun"=dword:00000091

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Cdrom]
"AutoRun"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer]
"NoDriveAutoRun"=-
"NoDriveTypeAutoRun"=dword:00000091

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Cdrom]
"AutoRun"=dword:00000001

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]
"allocatecdroms"="0"

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
"NoSaveSettings"=dword:00000000

Wklej to do notatnika, zapisz na pulpicie jako fix.reg (w polu typ, wybierz wszystkie pliki) . Zamknij notatnik, kliknij dwa razy na pliku, scal z rejestrem i uruchom ponownie komputer.

Re: Autorun

07 Lis 2008, 15:09

Dzięki, zadziałała metoda z wpisem do rejestru. Oczywiście leci do Ciebie pochwała. Pozdro...

Re: Autorun nie działa

26 Paź 2009, 15:42

metoda z wpisaniem do rejestr podana przez cosik_ktosik zadziałała na moim komputarze-serdeczne dzięki i pozdrowionka

04 Wrz 2010, 11:09

Dodałem wpis do rejestru tak jak podał cosik_ktosik, ale nie do końca działa mi tak jak powinno. Mianowicie po włożeniu płyty czy podłączeniu pendrive otwiera okno z zawartością, ale jak jest na płycie plik autorun.ini to już nie postępuje według instrukcji zawartych w tym pliku, tylko otwiera po prostu okno zawartości płyty. Podobnie też nie przypisuje ikony podanej w autorun.ini do ikony stacji dysków. I jak kliknę ppm na stację dysków to w rozwiniętym menu domyślnie jest opcja "Otwórz" a "Autoodtwarzanie" w ogóle nie ma na tej liście. Da się to jakoś z powrotem ustawić?

A i czy na winXP można ustawić tak, że po włożeniu płyty/pena otwiera się okienko z zapytanie co ma zrobić (czy otworzyć okno z zawartością, czy wykonać autorun itp) tak jak to napewno jest na win7? Bo wydaje mi się, że kiedyś miałem takie coś na XP, ale mogę się oczywiście mylić.

04 Wrz 2010, 11:21

Spróbuj użyć Autoplay Repair Wizard ->
Kod:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=C680A7B6-E8FA-45C4-A171-1B389CFACDAD&displaylang=en

Chociaż ja bym na Twoim miejscu zostawił tak jak jest, gdyż to zabezpiecza przed infekcjami z pamięci przenośnych.

04 Wrz 2010, 13:18

Wyskakuje taki komunikat: Either the device is malfunctioning, or the wizard cannot determine the problem.
Wyślij odpowiedź