Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

awaria kompa

12 Maj 2008, 18:06

mam poważny problem z komputerem chciałem go uruchomic a on nic wyskakiwał mi błąd i ze brak jakiegoś pliku ; nie można uruchomić systemu Windows, ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony: System32\DRIVERS\isapnp.sys
więc włożyłem płytke z windowsemXp aby rozpocząć instalacje i po rozpoczęciu instalacji wyskakuje mi komunikat:
nie można załadować pliku setupdol.sys kod błedu to 4.
instalator nie może kontynuować
POMOCY!!! :shock:

12 Maj 2008, 19:05

Otwórz obudowę komputera posprawdzaj wszystkie kable, taśmy czy są dobrze powciskane. Zrestartuj bios zworką.

12 Maj 2008, 19:14

w jaki sposób zrestartować biosa zworką ??

12 Maj 2008, 21:51

Zworką ryzyko jest... lepiej wyciąg baterie i włóż po chwili z powrotem i bios zrestartowany.

12 Maj 2008, 22:03

Dawid255151 napisał(a):Zworką ryzyko jest... lepiej wyciąg baterie i włóż po chwili z powrotem i bios zrestartowany.

Jakie ryzyko jest podczas resetowania zworką? Bo ja o tak owym nie słyszałem, jakby na to nie patrzeć ta zworka właśnie do tego służy :> ?

Wydaje Mi się że wkładając bądź wyjmując baterie można spowodować jakieś zwarcie :> ?

adak140 napisał(a):w jaki sposób zrestartować biosa zworką ??

Poszukaj w instrukcji(tej książęce od płyty głównej) pod hasłem clear CMOS.

13 Maj 2008, 08:19

Wydaje Mi się że wkładając bądź wyjmując baterie można spowodować jakieś zwarcie n ?

heh jakie zwarcie :?: jak przecież komputer będzie wyłączony.
a co do zworek to przeważnie dużo osób odmawia kombinowanie z zworkami.

13 Maj 2008, 13:35

Jak dla mnie nie ma różnicy czy zrestartujemy bios zworką czy baterią, efekt i tak będzie ten sam. Sposób z wyjęciem baterii jest łatwiejszy bo nie trzeba szukać w instrukcji obsługi, łatwo ją znaleźć na płycie głównej :).

13 Maj 2008, 16:59

wyjełem baterie na chwile i nadal to samo
Wyślij odpowiedź