Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Zablokowany temat

Backupy danych - dla firmy

02 Kwi 2013, 15:50

Potrzebuję dobrej oferty na tani backup. Dane mają się znajdować w Polsce, a nie w Rosji czy Stanach.
Zależy mi na pewności, jakości, stabilności - cena pełni drugorzędną rolę, ale wiadomo, że im taniej tym lepiej.
Jakieś sprawdzone oferty?

Re: Backupy danych - dla firmy

02 Kwi 2013, 15:58

Podstawowe pytanie: w jaki sposób chcesz wykonywać kopię? Ma to być kompleksowa usługa z oprogramowaniem na PC, które będzie automatycznie wykonywało backup?

03 Kwi 2013, 15:50

Niekoniecznie. Mogę po prostu co jakiś czas przesyłać aktualną kopię danych na serwer, tylko odpowiednio zabezpieczony i bezpieczny.
Optymalnie gdyby były automatycznie tworzone np. dwa miejsca backupu danych. Podejrzewam, że automatyczne oprogramowanie mocno obciążałoby sprzęt.
Rozwiązanie może wymagać ręcznej pomocy z mojej strony - najważniejsze bezpieczeństwo i pewność.

04 Kwi 2013, 17:49

Porównanie aktualnych ofert, zobaczcie -
Kod:
http://www.tanibackup.pl/oferta/lekki-start-porownanie-cen/

Kluczowe jest szyfrowanie danych i takie ich zabezpieczanie, aby nawet w przypadku kradzieży nikt z nich nie skorzystał.
Bardzo ważne są również podwójne kopie danych - wtedy ustrzeżecie się od wielu problemów.

05 Kwi 2013, 15:57

Ale czy sprawdzałaś te oferty? Te z porównania? Faktycznie w tej polskiej firmie wychodzi najtaniej?
I skąd pewność, że są rzetelni? Nie widzę w sieci żadnych konkretnych opinii.

08 Kwi 2013, 19:00

Nie sprawdzałam wszystkich - ale te które patrzyłam, mają takie ceny jak w porównaniu.
Brak opinii to akurat dobry przejaw - jeśli z usługą coś jest nie tak, to zaraz cały internet na nią wyzywa...

09 Kwi 2013, 15:15

Najlepsze różnice widać tutaj -
Kod:
http://www.tanibackup.pl/oferta/bezpieczna-przystan-porownanie-cen/

Jeśli w każdej ofercie parametry są podobne, to aż się wierzyć nie chce. Zapoznam się z tym bliżej - ale tak po wstępnej ocenie wydaje mi się, że to jedyne sensowne rozwiązanie. Potrzebuję takiej usługi.

11 Kwi 2013, 10:29

Zazwyczaj ludzie o kopiach zapasowych przypominają sobie wtedy, kiedy stracą wszystkie pliki - odradzam czekanie na ten moment.
Nawet utrata prywatnych plików to dramat, nie mówiąc już o plikach firmowych.

11 Kwi 2013, 15:29

I dlatego chyba nie pozostanie nam nic innego, jak bezpieczna przystań. Kosztowo ten pakiet będzie nam odpowiadał, jest szyfrowanie, są różne miejsca dla plików.
Nie mogę dalej podchodzić do tego tematu tak jak dotychczas, bo w końcu wszystko stracimy ;/

23 Sie 2013, 11:44

wszystkie backupy są do siebie tak podobne.. ciężko jest się na coś zdecydować. który czynnik jest najważniejszy?
Zablokowany temat