Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Bateria "trzyma" 10 min

23 Mar 2011, 17:35

Witam, czy jest możliwość sprawdzenia "stanu fizycznego" baterii ?? Po naładowaniu utrzymuje mi lapka przez max 10 min i wyłącza go. Prawdopodobnie jest już do wymiany (lub regeneracji - co lepsze ?? ) ale zanim to zrobię wolałbym sie upewnić.

dzieki i pozdro

Re: Bateria "trzyma" 10 min

23 Mar 2011, 17:49

sprobuj ja najpierw zregenerowc jesli to nie pomoze to wtedy mozna pomyslec o jej wymianie

23 Mar 2011, 19:24

A jechałeś przez ten czas na bateriach? Jak jej używałeś? Generalnie 2 lata intensywnego używania to niestety okres żywotności.
Można co prawda kilkakrotnie przeprowadzić jej rozładowanie całkowite (do momentu, aż komputer będzie się wyłączał ze względu na rozładowanie) i całkowite ładowanie. Rozładowanie powinno przebiegać prądem roboczym, i za każdym razem cykl powinien być pełny i nieprzerwany.
Ostatnio edytowany przez kominekl, 23 Mar 2011, 20:04, edytowano w sumie 1 raz

23 Mar 2011, 19:56

A znane są wyniki testów na bateriach od laptopów ??? Działa ???

23 Mar 2011, 20:04

Edytowałem posta. Odpowiedz na zadane pytania.

23 Mar 2011, 20:19

Spróbuj jeszcze kalibracji baterii.

25 Mar 2011, 17:58

Sorki "kominekl" ale po ostatnim moim wpisie byłem dwa dni w podróży... Co do pytań: z baterii korzystałem raczej rzadko a nawet bardzo rzadko, zawsze (jeśli jest to możliwe) staram się podpinać pod sieć, ale czy to dla baterii "dobre" że jest cały czas ładowana ??? Nie znam się więc być może i nieprawidłowo z niej korzystałem. Laptop ma ponad 3 lata więc może i czas na wymianę. Generalnie jestem zwolennikiem dobrych i trwałych rozwiązań więc jeśli pewne działania mogą tylko poprawić w jakimś stopniu żywotność baterii, to raczej skłaniam się do wymiany. Czyli " co odwlecze to .. nie na długo "... A co do kalibracji to czy to jest proces bardziej skomplikowany powiązany z pomiarami napięć ???

25 Mar 2011, 18:18

Myślę, że problemem jest jej stałość podpięcia do sieci. Nie powinno się trzymać cały czas podpiętego laptopa do sieci, tylko do czasu naładowania baterii. Pewnie siadło ogniwo li-ion.
Ostatnio edytowany przez kominekl, 25 Mar 2011, 18:20, edytowano w sumie 1 raz

25 Mar 2011, 18:18

W celu skalibrowania baterii proszę wykonać poniższe czynności:
1. Podłączyć zasilacz.
2. Należy zezwolić na ładowanie się baterii dopóki dioda Battery Charge (Poziom Baterii) nie zgaśnie; będzie to oznaczało, iż bateria jest w pełni naładowana.
3. Kiedy dioda Battery Charge (Poziom Baterii) zgaśnie należy odłączyć zasilacz.
4. Proszę ponownie uruchomić notebooka.
5. Proszę wybrać Menu Start , a następnie Panel Sterowania
6. Następnie proszę wybrać Opcje Zasilania .
7. Proszę wybrać Schematy Zasilania , a następnie Przenośny Laptop .
8. W kolumnie Praca na bateriach proszę ustawić:
o Wyłącz monitor: Nigdy
o Wyłącz twardy dysk: Nigdy
o Wstrzymywanie systemu: Nigdy
o Hibernacja systemu: Nigdy
9. Proszę pozwolić na rozładowanie się baterii aż notebook osiągnie stan hibernacji i wyłączy się.
10. Proszę podłączyć zasilacz; ponownie uruchomić notebooka.
11. Proszę powrócić do Opcji Zasilania i zmienić ustawienia na pożądany poziom.

Według serwisu zajmującym się ogólnie laptopami.

25 Mar 2011, 18:25

W takim razie raczej napewno jest to tego przyczyna. U mnie jak włączam rano kompa to wieczorem wyłączam.... i zawsze z baterią i pod siecią. Zapytam ponownie o regeneracje, mam tu na myśli oddanie jej do firmy która mi powymienia ogniwa (sam nie czuje się na siłach tego zrobić). Co lepsze: regenerowana w taki sposób bateria czy kupienie nowej ? Wyczytałem gdzieś, że tak regenerowane są często lepsze od nowych ( podobno przez stosowanie nowszych ogniw niż w oryginałach ).

25 Mar 2011, 18:29

Dzięki za instrukcje z kalibracją, wieczorem wykonam i dam znać o wynikach, myślałem że to bardziej skomplikowany proces.

25 Mar 2011, 18:56

To już od ciebie zależy. Myślę, że z nową masz pewnego typu pewność, że będzie nie gorsza niż ta na początku. Z regenerowaną bywa rożnie.

12 Kwi 2011, 14:31

U mnie bateria jest cały czas w lapku, bo pełni rodzaj podstawki.

Nieużywane baterie to najgorsze co może być. Jak nie używasz baterii przez np 3 czy 6 miesięcy to prawie na bank do wyrzucenia. Miałem tak z baterią w Acerze 5050. Nowej już nie kupowałem, bo lapek na to nie zasługiwał.

Teraz nie powtarzam tego błędu.
Wyślij odpowiedź