Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Blue screen podczas instalacji XP Home

31 Gru 2009, 00:45

Witam
Próbuję zreanimować kompa znajomym. Niestety nie mają żadnychpłyt poza naklejką z serialem do XP Home na obudowie. Stawiam im zatem OS'a z mojej płyty. Sęk w tym że nie dochodzę nawet do momentu podania seriala gdyż wywala mi blue screena związanego z plikiem nvatabus.sys. Płyta główna to k9n ultra. Nie ładuję żadnych innych sterowników , wszystko z płyty. Liczę na sugestie doświadczonych userów.
Zygfryd

Re: Blue screen podczas instalacji XP HOme

31 Gru 2009, 00:56

nvatabus.sys to chyba sterownik chipsetu nForce. Czy płytę instalujesz z normalnej płytki Windowsa czy z jakiejś specjalnie przygotowanej?

Załaduj na początek w Biosie ustawienia zoptymalizowane.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL lub F2 przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz Load Optimized Defaults, a jak nie ma to w zakładce Exit -> Load Default Settings (lub podobnie w zależności od Biosu) i zapisz zmiany klawiszem F10. Na wszelkie pytania, odpowiedz Y (Yes).

31 Gru 2009, 00:59

Dzieki za szybki odzew. Instaluje z plytki windy. nie uzywam zadnych innych sterownikow. sprobuje z ustawieniami zoptymalizowanymi, ale dopiero jutro rano. dzis juz malzonka krzywo na mnie patrzy :). Więc na pewno odezwe sie jutro. Jeszcze raz dzieki.
Zygfryd

31 Gru 2009, 10:57

Niestety błąd nadal występuje. DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL.

31 Gru 2009, 11:07

Spróbuj poprzepinać pamięci RAM lub sprawdź na innych

31 Gru 2009, 12:29

Czy mogę je w ogóle wyjąć na czas instalacji?

31 Gru 2009, 12:38

Nie. Jeśli masz kilka kości to spróbuj tylko z jedną

02 Sty 2010, 13:06

Kotynuowanie instalacji z każdą kością osobno nie powiodło się. Jak zwykle pojawił się BS z tym samym powodem zwisu.
Wyślij odpowiedź