Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Blue Screen przy odpalaniu Windowsa

02 Cze 2009, 23:48

Witam.
Blue Screen mnie męczy od ponad roku, wcześniej podejrzewałem że to wina systemu, do dobra, nie było wyjścia, trzeba było zrobić format (blue screen zaraz po załadowaniu systemu i reset), lecz niestety, problem powracał, średnio co 3-4 miesiące, myślałem że tylko ja mam taki problem z niewiadomej mi przyczyny, wcześniej podejrzewałem że to coś z dyskiem twardym.

Lecz... u mnie w szkole, w 2 klasach Informatycznych, nie działa po 4-5 komputerów, problem jest IDENTYCZNY!
Zaraz po załadowaniu się systemu (tego pasku Windows) wywala Blue Screen na jakieś 2sec i zaraz restart, i tak w kółko, nie da się wogóle odpalić systemu
Czytając forum, widzę że więcej użytkowników ma ten sam problem:
viewtopic.php?f=12&t=18566
viewtopic.php?f=12&t=18537
viewtopic.php?f=12&t=18658
Wiec to wina Windowsa, ale... jak to naprawić? jeśli problem ciągle powraca, podejrzewam że jest to wina źle zrobionego windowsa czy coś.

Jak to naprawić, i zapobiec pozniejszym problemom? obecnie komputer działa dobrze, ale tylko czekam aż zaczną wyskakiwać...

Re: Blue Screen przy odpalaniu Windowsa

06 Cze 2009, 13:59

Moim zdaniem powinieneś przeinstalować Windowsa, lub przy instalacji wziąć opcje Naprawa Systemu

06 Cze 2009, 16:21

Wejdź do konsoli odzyskiwania (jak ją uruchomić jest tutaj: konsola odzyskiwania XP).
Aby uruchomić komputer z płyty wejdź do Biosu i w Advanced Bios Features zmień First Boot Device na CD/DVD.

Wpisz MAP ARC
zapamiętaj pod, którą literą jest napęd CD (oznaczymy go jako X);

Wpisz:
expand X:\i386\kernel32.dl_ C:\WINDOWS\System32\
a jak nie działa
expand X:\i386\kernel32.dl_ C:\WINDOWS\System32\kernel32.dll

x-cdrom, c- dysk systemowy

Zauważ, że po expand i przed C:\windows\... jest spacja
expand<spacja>X:\i386\kernel32.dl_<spacja>C:\WINDOWS\System32\

Wpisz exit i zrestartuj komputer.

Dodatkowo wpisz:
expand X:\i386\winlogon.ex_ C:\Windows\sytem32\
del C:\windows\system32\userinit.exe
del C:\windows\system32\dllcache\userinit.exe
expand X:\i386\userinit.ex_ C:\Windows\system32\
expand X:\i386\explorer.ex_ C:\windows\

10 Cze 2009, 00:49

syki18 napisał(a):Moim zdaniem powinieneś prze instalować Windowsa, lub przy instalacji wziąć opcje Naprawa Systemu
Ogarnij się, napisałem że robiłem już Parę formatów, a problem powracał, jak masz pisać głupoty to lepiej nic nie pisz ;)
Ale... Dzięki za udzielenie się ;)

@cosik_ktosik
I co się stanie jak to wpisze? problem się naprawi? czy bd musiał dać z skądś logi?;p
Zrobię to dziś jak przyjdę ze szkoły.

@Edit
Nie chodzi mi o to, aby ten problem naprawić, tylko jak się przed tym chronić, czy da się zabezpieczyć pliki przed modyfikacją aby ten problem nie występował w późniejszym czasie, jaka jest tego wina?

11 Cze 2009, 00:24

Nie da się przed tym uchronić. Jedynie robić kopię przywracania systemu. Nic więcej. Ewentualnie możesz dać do sprawdzenia SMART dysku, być może coś tam jest nie tak.

11 Cze 2009, 16:30

No ale...
Komp mi pada, daje F8 jest wybranie co ma zrobić, daje żeby odpalił ostatnią znaną konfiguracje która jest dobra, to nadal i tak i tak się nie chce odpalić, czyli jak tak mi się zrobi następnym razem, to tylko naprawa plików pomoże?

12 Cze 2009, 09:51

Wtedy niestety tak. Podaj ten SMART, być może to z dyskiem coś jest nie tak. Podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health.

14 Cze 2009, 02:52

[obrazek nie jest już dostępny]
Temperatura i niektóre parametry mogą być inne, dopiero co odpaliłem kompa odrazu pobrałem ten programik, ss i na forum

15 Cze 2009, 23:12

Pozycja C7 oznacza, że kabelek sygnałowy nadaje się do wymiany. Czy możesz wyzerować dysk (wyczyści do bady logiczne, ale i całkowicie dane na nim)?

16 Cze 2009, 17:52

Ten kabelek który odchodzi z Dysku do płyty głównej? (u mnie żółty), bo tam są 2, ten od danych i ten 2gi od zasilania, Jeśli chodzi o całkowity format, robiłem to ok 2 miesiące temu;p gdy za instalowałem linuxa, nie spodobał mi się wiec usunąłem go all partycje i za instalowałem Windows.

16 Cze 2009, 18:41

Ten kabelek który odchodzi z Dysku do płyty głównej? (u mnie żółty), bo tam są 2, ten od danych

Nie chodzi o format, gdyż on nie naprawi logicznych bad sektorów. Jeśli możesz to wykonaj zerowanie => zerowanie dysku

16 Cze 2009, 20:28

Ja proponuje inne rozwiązanie!
Jest wiele dystrybucji Linuksa typu: "Live cd".
Wystarczy, że zrebootujesz system z płytki i wtedy się przekonasz czy to wina systemu czy jednak problem strikte sprzętowy.

16 Cze 2009, 21:42

Chodzi o odpalenie z płyty linuxa? robiłem to, było wszystko dobrze.

20 Cze 2009, 19:05

Rzeczywiście, kabelek był naprawdę uszkodzony, zastanawia mnie jedno, jak to odczytałeś z cyferek jakiegoś programu? ;D że akurat to wina kabelka a nie czegoś innego? dziwie się sam że nie zauważyłem tego wcześniej sam ponieważ kilkakrotnie wyjmowałem dysk,
http://img269.imageshack.us/img269/5367/dsc00018i.jpg
Czy jeśli wyjaśniło się z tym kabelkiem, muszę jeszcze robić te zerowanie? :)
Daje link, ponieważ w [img] rozciąga obraz i nie widać całego foto.

20 Cze 2009, 21:59

Ja bym zalecał zrobić je, ponieważ przy uszkodzonym kabelku te sektory były badami logicznymi. Zerowanie je przywróci do używalności.
Wyślij odpowiedź