Precyzujac - są laptopy, gdzie kupując sprzęt ma się do niego 1 płytkę CD ze wszystkimi sterownikami obejmujacymi płytę główną + wszystkie zintegrowane w niej podzespoły. Takie rozwiazanie jest w ekonomicznych sprzętach i odbija się na wydajnosci zestawu, gdyż wszystkie elementy odwołują się do CPU i RAM bo nie mają wlasnej jednostki przetważajacej. Nawet modem.
Natomiast są sprzęty z dedykowaną kartą graficzną, muzyczną, sieciową, bezprzewodową czy co tam jeszcze w nim siedzi; i takie sprzęty zawsze mają oddzielną płytke ze sterownikami. Moja siostra jak kupiła Toshibe to miała do niego 4 płytki CD ze sterownikami. I wlaściwie wyszło na to że Toshiby jest tylko obudowa
Tak czy inaczej - lindołs ma stery tylko do popularnych urządzeń. A sam producent moze sobie nie życzyć udostepniania sterow bo woli abyś zapłacił serwisowi, albo pofatygował się na ich witrynę i miał pewność najświeższego softa.
Pozatym, jakby micro$hit miał mieć baze danych wszystkich sterowników to byłby bogiem większym niż gogle. 1 producent płyt głównych ma ponad 100 modeli w przeciągu swojej twórczości. Różne podstawki, szyny, chipsety, firmware itd. To samo tyczy się producentów grafiki, modemów, tosterów USB i golarek. Teraz wszystkie z wymienionych modeli każdego producenta musieliby mieć w wersji na winowsy (wszystkie dystrybucje), Linuxy, Maki i inne egzotyczne systemy. Teraz to co wymienilem jest dostępne w różnych wersjach językowych i z różnym zestawem aplikacji zarządzających sterownikami - w zależności od kraju... szczerze nie chce mi się pisac jak wiele musieliby tego mieć
Zawsze będę twierdził że sterowniki powinno się brać bezpośrednio od producenta. Wiem że jest to trudniejsze niż kliknięcie "Wyszukaj i sam dobierz", ale jestem pewien, ze dzięki temu będzie się miało na pewno dedykowany i aktualny sterownik. Pobierajac paczke instalacyjną od producenta często można wybrać czy ma być sam driver czy razem z softem. Ma to znaczenie w słabych sprzętach lub małych dyskach.
Ostatnio edytowany przez
NomNomek 05 Lut 2013, 16:05, edytowano w sumie 4 razy