Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

Brak internetu po formacie Windows XP SP2, Router Netia Spot

30 Lis 2013, 21:09

Witam.
Brat dal mi komputer do formatu. Zainstalowałem Windows Xp SP2 wszystko jest ok. Zainstalowałem Sterowniki Płyty głownej, karty sieciowej itd.
Podlączam komputer kablem do routera Netia Spot i gdy ustawię aby pobralo adres IP i Adres Serwerów DNS automatycznie to jest stan ograniczenie lub brak łączności. A Gdy wpiszę samemu te dane to status połączenia jest Połączono z zaporą.
Dodam że na drugim komputerze z Win 7 Interner również przez kabel śmiga. Co może być przyczyna?
Podaje parametry płyty głownej i Karty sieciowej. Gdyby były potrzebne jakieś inne dane proszę pisać.

Plyta główna asus P4V800D-X
Karta sieciowa VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter.

Szukalem po forach róznych ale żadne zabiegi nie pomogły, wciąż to samo.
Pozdrawiam.

Re: Brak internetu po formacie Windows XP SP2, Router Netia

01 Gru 2013, 20:12

Przede wszystkim to zainstaluj SP3 -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... ack_3.html

02 Gru 2013, 00:25

Zainstalowałem. Póżniej zrobiłem znowu format. Od razu SP3 zainstalowałem, następnie sterownik płyty głównej, restart kompa, instalacje sterowników karty sieciowej i nadal ten sam problem. Po wybraniu Automatycznego IP i DNS pobierze Adres Fizyczny, IP i Maskę podsieci. Natomiast brama domyślna i serwer DNS jest pusty.

02 Gru 2013, 12:12

A jeśli odłączysz drugi komputer i w jego miejsce podepniesz ten "po formacie" to również nie ma internetu??

02 Gru 2013, 13:44

Po odłączeniu mojego komputera na tamtym nadal nie ma internetu i jest napisane "ograniczenie lub brak łączności"

03 Gru 2013, 17:39

Problemem okazała się uszkodzona karta sieciowa. Zakup nowej rozwiązał problem.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam
Wyślij odpowiedź