Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Charczenie HDD

16 Lut 2009, 18:57

Witam.
Od niedawna mam nowego laptopa Toshiba Satelilite L300-1AM i coraz częściej zastanowiam się nad pewną rzeczą.
Mianowicie, przy jakimkolwiek obciążeniu go przez jakąś czynność (otwieranie jakiś zdjęć, skanowanie dysku itp), słyszę jak charczy dysk.
Czy ktoś mógł by mi powiedzieć czy to normalnę, czy jest to powód do zastanawiania się nad serwisem?

Re: Charczenie HDD

16 Lut 2009, 20:46

idsz lepiej do serwisu, w laptopach wogole nie powinno nic charczec w dysku, ogolnie dyski 2,5 calowe sa bardzo ciche a nawet prawie nieslyszalne, wiec lepiej idz do serwisu albo daj na gwarancje jak jeszcze masz

17 Lut 2009, 01:51

Zgadzam się z neoono, serwis jest wskazany. Moja rada, to zrób sobie najpierw kopię danych, gdyż w takich momentach dysk zostanie zapewne wymieniony.

Jak chcesz, to podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health.

04 Mar 2009, 20:15

Dzięki.
Właśnie korzystam z tego programu HD Tune. Health Status niby OK. ale charczeć, charczy.

05 Mar 2009, 00:49

Ale to, że pokazuje OK, to nie znaczy że tak jest. OK będzie dopóki nie przekroczy wartości krytycznych. Niestety potem będzie za późno. Nalegam więc o podanie SMARTa dysku.
Wyślij odpowiedź