Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

CMOS checksum error - Defaults loaded Warning! CPU has been

05 Lip 2007, 11:36

Wlanczam pc i mi sie pokazuja napisy:
CMOS checksum error - Defaults loaded
Warning! CPU has been change.
Plese re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit!
Pomocy :(

05 Lip 2007, 13:02

reset cmosa=>updejt biosa

05 Lip 2007, 13:08

jeżeli się nie mylę (mac napewno mnie poprawi XD jak coś powiem źle) czyć nie bawiłeś się zegarem CPU??. Zmień na tak jak było. Może to coś da jak coś to zrub tak jak mac ci zaproponował

05 Lip 2007, 13:35

Prubowalem przed chwila wejsc do biosu i nie moge wejsc. Prubowalem na 3 klawach. Nic bawilem sie zadnym zegarem.

05 Lip 2007, 14:01

A wie że żeby zrobic reset cmos uzywa się zworki na płycie głównej. Tudzież wyjmuje i po 1min wkłada baterie.

05 Lip 2007, 16:12

Niestety restart CMOS nie pomogl :/

06 Lip 2007, 11:33

a sprubowałeś inną bateryjkę włożyć?? (oczywiście taką samą ale np. od kolegi)

06 Lip 2007, 14:21

Jakby nie pamiętał procka. Wymień baterie możliwe że się wyczerpała.
A komp ci sie uruchamia do windy czy nie??

06 Lip 2007, 18:33

Pc nie uruchamia sie do windy, a baterie wymienilem wczoraj i nic nie idzie stoi jak stalo. :/ Juz nie wiem co robic.

06 Lip 2007, 22:47

Śmierdzi uwalonym CMOSem... Raczej musisz zanieść mobo do serwisu/sklepu komp. coby obadali dokładnie OCB. Na odległość ci więcej nie pomogę.

Re: CMOS checksum error - Defaults loaded Warning! CPU has b

06 Lip 2007, 23:33

DIVERSS napisał(a):Wlanczam pc i mi sie pokazuja napisy:
CMOS checksum error - Defaults loaded
Warning! CPU has been change.
Plese re-enter CPU settings in the CMOS setup and remember to save before quit!

Bios załadował sie domyślnie .
Sprawdź czy nie masz na płycie zworki do ustawianie FSB lub mnożnika procka . Bywa tak że po resecie biosu trzeba zworki przestawic do najniższych wartości .

07 Lip 2007, 11:24

ja mam taki sam problem, zmieniłem bakterię ;d, zresetowałem z 10 razy zworkę cmos i działa o tyle, że przed uruchomieniem pc musze wcisnąć f1 ;d

07 Lip 2007, 11:31

kukaszr napisał(a):ja mam taki sam problem, zmieniłem bakterię ;d, zresetowałem z 10 razy zworkę cmos i działa o tyle, że przed uruchomieniem pc musze wcisnąć f1 ;d

Musisz ustawić poprawnie bios , bo coś jest nie tak i zatrzymuje ładowanie sterów dlatego musisz co rusz pomijać błąd (F1).

Zobacz jak się zatrzyma co to za błąd .

07 Lip 2007, 15:04

Wielkie THX dla kazdego. Jak bym mogl to bym dal kazdemu po plusiku. Pomogliscie mi bardzo kazdy po trochu. PC mi juz chodzi kilkakrotne resetowanie CMOSu, zmiana baterii to musialo pomuc. Wielki dzieki.

07 Lip 2007, 18:41

CPU has been changed or CPU ratio changed fail
Please re enter CPU in CMOS and remembers save quit
Wyślij odpowiedź