Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

CPU Fan error przy starcie

28 Lut 2014, 10:57

Złożyłem sobie nowy zestaw komputerowy na płycie ASUS H81M-K i procesorze Intel Core i5-4440. Bez problemu zainstalowałem system operacyjny ale dziś podczas uruchamiania wyskoczył mi błąd "CPU Fan error! Press F1 to resume".
Nie wiem co robić, ktoś pomoże?

Re: CPU Fan error przy starcie

28 Lut 2014, 15:39

To błąd od wiatraka od CPU. Możliwe, że się nie kręci lub ma za małe obroty. Albo jest podpięty pod niewłaściwe gniazdo na płycie głównej.
Wejdź do Biosu i sprawdź, czy wiatrak się kręci (powinna być podana wartość obrotów na minutę). Dla pewności otwórz obudowę i sprawdź czy wszystko jest prawidłowo podłączone (czy wtyczka jest w odpowiednim gnieździe, sprawdź instrukcję od płyty głównej). Jeśli wszystko jest ok wiatrak startuje wraz ze startem komputera lub załącza się pod obciążeniem to obniż w Biosie wartość alarmu dla wiatraka (Cpu fan alarm, Cpu fan low limit).

01 Mar 2014, 20:46

Faktycznie gdy pokazuje się błąd to wiatrak na procesorze nie kręci. O dziwo czasem się załącza, a czasem nie. Nie wiem od czego to zależy. Jak już się włączy to pracuje jak trzeba.

01 Mar 2014, 22:23

Jak masz jakiś nowsiejszy procek to rzeczą oczywistą jest, że nie grzeje się on aż tak bardzo.
Płyta najwyraźniej załącza wiatrak dopiero gdy procesor osiągnie pewną temperaturę. Nie pamiętam ale chyba wiatrak na moim poprzednim procesorze Core 2 Duo - też nie startował od razu.

02 Mar 2014, 09:17

Mam tam Intel Core i5-4440 czwartej generacji czyli najnowszy. Problem jest taki, że gdy radiator się nie uruchomi, podczas uruchamiania pokazuje "CPU Fan error", muszę wejść do Biosu, zmienić jakieś ustawienia, i ponownie uruchomić kompa. Spróbuje zaktualizować BIOS, może tam jest jakiś błąd.

02 Mar 2014, 11:26

W Biosie na pewno jest gdzieś opcja pozwalająca wyłączyć "Cpu Fan error". Poszukaj dokładnie.
Wyślij odpowiedź