Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
07 Maj 2011, 21:33
Witam, czy anty-wirus jest w ogóle potrzebny? bo mam zamiar jechać bez, już kiedyś jechałem bez kilka miesięcy i było wszystko git, oczywiście nie wchodziłem na żadne podejrzane strony, mam mawalra do skanowania i tyle
07 Maj 2011, 21:48
Niektórym to wystarcza, niektórym nie. Każdy na tym forum powie ci, żeby zainstalować jakiś pakiet. Osobiście nie korzystam jednak z pakietów antywirusowych, które zamieniłem na coś zupełnie innego.
07 Maj 2011, 22:10
Tyle ze ja nie mam kompa na żadnego anty-wirusa bo wszystko mi laguje niestety, 512 ramu, P 4 2,66 ghz
dlatego mam tego Anti-Mawalre + Zapora z SP3 i tyle co wy na to?
07 Maj 2011, 22:21
Tak całkowicie bez jakiegokolwiek programu zabezpieczającego to raczej zbyt ryzykowne, bo i zdrowy rozsądek czasami zawodzi.
Ale antywira oczywiście można zastąpić czymś innym, nawet znacznie lżejszym od niego (można powiedzieć, że nawet całkowicie nieodczuwalnym jeśli chodzi o zużycie zasobów). Chodzi mi o dobry HIPS + piaskownica, np. COMODO Firewall
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... ewall.htmlMasz tu zawarty jeden z najlepszych firewalli, porządny HIPS i piaskownicę. Taki "pakiecik" jest bardzo skuteczny, jednak wymaga troszkę większej wiedzy, gdyż jeśli HIPS (w przypadku COMODO jest to Defense+) zapyta nas o zezwolenie jakiejś aplikacji np. na wprowadzenie zmian w rejestrze, dołączenie się do autostartu itd. itp. a my nie będziemy wiedzieć, czy na to zezwolić, czy zablokować, albo co gorsza w takich sytuacjach będziemy z "automatu" klikać
Zezwól to takie zabezpieczenie jest nic nie warte.
Oczywiście COMODO to tylko przykład, są też inne tego typu aplikacje.
07 Maj 2011, 22:23
Mialem to Comdo, własnie przed 10 minutami odnistalowlem ten syf, strasznie laguje.
07 Maj 2011, 22:24
Ale z antywirusem czy bez??? Bo to jest różnica, pełny pakiet COMODO właśnie zawiera także antywirusa, a mi chodziło o sam firewall z Defense+.
07 Maj 2011, 22:44
z anty-wirusem ;p
07 Maj 2011, 22:46
No to właśnie zainstaluj bez
15 Cze 2011, 14:30
Dla mnie to takie trochę dziwne pytanie w ogóle

Wyznawałem tę samą filozofię co Ty kodek dawno temu i niby wszystko na kompie było ok, nie wchodziłem na żadne podejrzane strony po czym po paru miesiącach zainstalowałem z ciekawości Pandę i nagle się okazało, że mam całkiem sporo syfu na kompie. Skąd? Pendrive, dysk przenośny etc. Widzisz to, że Ty u siebie uważasz nie znaczy, że inni uważają u siebie i dlatego też powinieneś uważać bardziej

Nie da się za bardzo trzymać kompa w całkowitej izolacji niestety.