Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
24 Lut 2008, 22:33
Witam
Mam do was pytanie jeżeli na tym moim komputerze mam zainstalowany system MalcolmX i zmienię sprzęt na lepszy tzn inna płyta główna inny procesor itp ale dysk będę posiadał ten sam z systemem co mam to czy system po zmianie płyty głównej i po zmianie procka i karty graficznej będę musiał jeszcze raz Instalować na nowo system? Aby sprzęt działał poprawnie?
Format obecni e nie jest mi na rękę bo wnet będę posiadał lepszego PC i dlatego się pytam czy muszę instalować windowsa na nowo?
Za wszystkie odp dziękuje
P.S Myślę że temat dałem w dobrym dziale.
24 Lut 2008, 22:48
Jeśli twój obecny dysk na nowym sprzęcie będzie włożony jako Master i to z niego będziesz chciał uruchamiać system to niestety musisz sformatować Windowsa gdyż ulegnie zmianie Bios. Jeżeli będziesz używał tegu dysku jako Slave to nie musisz go formatować.
24 Lut 2008, 22:59
Właśnie format mi nie na rękę ponieważ mam bardzo ważne dane na dysku a żeby te dane zgrać na płyty to musiałbym kupić z 40-50płyt dvd a to duży wydatek, właśnie tak myślałem że jednak format dysku będę musiał robić, a jak bym zrobił coś w stylu napraw system czyli reinstalacja bez utraty danych
24 Lut 2008, 23:47
Nie masz dysku podzielonego na partycję ?
Masz dysk 200gigowy (wywnioskowałem po 40płytach dvd) i masz tylko partycję "C" ?
Jeśli już dojdzie do tego że będziesz musiał zrobić format to podczas instalacji systemu operacyjnego podziel sobie dysk na partycję "C" - gdzie będzie się znajdował system (max 20giga) i pozostałe partycje które podziel według własnego uznania

.
Hmmm teraz tez masz możliwość utworzenia partycji jakimś programem do tego stworzonym ale grozi to utraceniem danych niestety.
Po zmianie płyty głównej niestety zawsze trzeba zrobić format

.
25 Lut 2008, 00:12
Dokładnie to posiadam dysk 250GB

i posiadam jedną partycję a właśnie jest jakiś program który może stworzyć partycję ? czy tylko mogę stworzyć partycje przy instalacji systemu?
P.S Słyszałem o jakimś programie który tworzy partycje od razu z pulpitu i można to zrobić w bezpieczny sposób
25 Lut 2008, 00:37
w partition magic zrobisz co chcesz bez utraty danych
25 Lut 2008, 09:50
Dokladnie jak pisze pavko89 pobierz Partition Magic utworz na pozostalym wolnym miejscu nowa partycje przerzuc wszystkie wazne dane z partycji C: na te nowa ewentualnie jesli braknie ci miejsca pozostaja jeszcze plytki i juz mozesz formatowac partycje C:
25 Lut 2008, 15:23
Możesz spróbować podłączyć dysk do nowego kompa tylko najpierw odinstaluj stare sterowniki może ruszy jak nie to w awaryjnym czyszczenie rejestru ,zatrzymanie starych sterów.
Trzy razy udał mi się taki numer i system śmigał całkiem dobrze .
25 Lut 2008, 19:53
Dziękuje za odpowiedzi tylko jest problem z Kąt można pobrać Partition Magic?
próbowałem z instalek próbowałem z dobreprogramy .pl także próbowałem z innych znanych stron ale niestety pisze że nie może znaleźć strony i nie da się go pobrać.
25 Lut 2008, 19:59
Pamiętaj, że:
Wersja 60-dniowa. Operacje wykonywane za pomocą oprogramowania nie są wykonywane w rzeczywistości.
Edit: U mnie działa z Instalek
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _Magic.php
OK, zostawiam drugi link jakby ktoś miał problemy
http://www.soft32.com/download_151.html
Ostatnio edytowany przez
Bozz, 25 Lut 2008, 20:12, edytowano w sumie 1 raz
25 Lut 2008, 20:09
A u mnie nadal nie da się pobierać programu Partion Magic z instalek właśnie nie wiem czemu? Instalowałem mozille i posiadam Internet Explorer 7 i nie da się pobrać akurat z instalek Partion Magic ale z tej drugiej strony co mi podałeś da się pobrać bo właśnie pobieram

Oczywiście plus dla ciebie Bozz
Druga wiadomość
Dziękuje wszystkim za pomoc partycję już zrobiłem system operacyjny nawet zmieniłem na XP

ale co do pobierania dalej pobrać tego pliku z instalek nie mogę

Ale wina po stronie sprzętu na pewno nie stoi