Lamagalula, jeżeli problem faktycznie jest powiązany z brakiem pewnego pliku systemowego, to może warto przywrócić sprawny stan rejestru? To w bardzo wielu przypadkach pomaga postawić system na nogi i likwiduje pojawianie się systemowych komunikatów o błędach. Nie zajmuje to dużo czasu, więc może warto poświęcic temu parę minut? Teraz kilka słów do ciebie,
Pacior. Masz Windows 98, a to bardzo ułatwia sprawę, co innego przywracanie rejestru w Windows XP (
). W systemie Windows 98 kopia plików rejestru wykonywana jest raz dziennie - przy pierwszym uruchomieniu systemu. Procedura jest przeprowadzana podczas startu Windows, przez program
Scanreg. Tę aplikację wykorzystujemy także do naprawy Windows. Aby przeprowadzić procedurę rejestru, po zakończeniu ładowania BIOS-u wciskamy klawisz F8. Zostaje wyświetlony ekran wyboru sposobu uruchomienia Windows. Zaznaczamy
Tylko wiersz poleceń i wciskamy klawisz Enter. Po uruchomieniu trybu poleceń wpisujemy komendę
C:\>scanreg /restore (oczywiście przykładowo wybrałam dysk C:, ty jednak wybierz tą partycję, na której zainstalowano system, może to być C:, D:, F:, itd.). I między
scanreg, a
/ występuje spacja (jeżeli komenda nie będzie poprawna - wpisz ją ponownie bez spacji, lub po wyrażeniu
restore wpisz znak
_. Różne kombinacje wynikają ze specyfiki systemu, chociaż pierwsze rozwiązanie powinno być tym prawidłowym). Uruchomiony zostaje
kontroler rejestru. Ponieważ wybraliśmy tryb odzyskiwania, program wyświetlił listę dostępnych kopii bazy danych systemu operacyjnego. wyglądają one podobnie do tych (mogą różnić się datą wykonania)
03.10.04 Rozp. rb001.cab oraz
01.02.28 Rozp. rb000.cab. Zaznaczamy kopię rejestru z dnia, gdy system działał jeszcze poprawnie (przykładowo: 03.10.04 Rozp. rb001.cab). Wciskamy Enter. Program Scanreg zachowuje aktualną wersję rejestru. Następnie pliki z bazy danych są nadpisywane wybraną przez nas kopią. Restartujemy system. System Windows powinien działać poprawnie. W przypadku niepowodzenia, możesz wybrac inną dostępną kopię rejestru. Wszystko zależy od daty jej wykonania. Ta, która została wykonana najwsześniej po instalacji Windowsa, jest najodpowiedniejsza. Z resztą sam zobaczysz i wybierzesz. To by było na tyle, Pacior. I nie mów już tutaj więcej, że "... mało kto się odzywa na moje pytanie...". Bo po prostu niekażdy potrafi pomóc
! Ja też nie gwarantuję sukcesu, ale myślę, że naprawdę warto spróbować. Byłabym wdzięczna, gdybyś dał znać na forum, czy wszystko się powiodło! Jak nie, to wymyślimy inne rozwiązanie
. Pozdrawiam!