Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Czy warto kupić tego laptopa?

28 Paź 2014, 17:05

Witam,
myślę, że to dobry dział. Chciałbym kupić laptopa do 2 tysi gry, internet, edukacja.
Znalazłem taki:
HP Pavilion 15-n070sw
http://www.komputronik.pl/product/225631/Elektronika/Komputery/Wyprzeda%C5%BC_HP_Pavilion_15_n070sw.html
Czy jest dobry? Pociągnąłby jakieś dobre tytuły?

Rozmyślałem również nad:
Laptop HP PV15-R041SW
http://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-hp-pv15-r041sw,id-259197#tab_guar

Co o nich sądzicie? Albo macie własne propozycje do 2tysi. Sam przeglądałem dziesiątki stron i dużo by wybierać. Z góry dzięki :)

Re: Czy warto kupić tego laptopa?

28 Paź 2014, 17:48

Ten HP Pavilion 15-n070sw według mnie jak najbardziej. Ewentualnie coś takiego mogę zaproponować -> http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/toshiba-satellite-c55-a-1jl-w8-1.bhtml

28 Paź 2014, 20:57

Witam. W cenie do 2tys. internet: tak edukacja?: tak gry: nie

A tak na poważnie to na lapku za 2 tysiące złotych, raczej ciężko, żeby zagrać w nowsze tytuły no chyba, że lubisz płynność gry na poziomie 20-30fps przy jeszcze do tego niskich detalach (nie wspominając o rozdzielczości ekranu), co moim zdaniem wymija się z celem grania w "nowsze" tytuły. Na tych 2 lapkach raczej dasz rade pograć w takie tytuły jak The Elder Scrolls V: Skyrim (na niskich) CS 1.6 (na full detalach :)), CS: Source (na full :)), CS: GO (wysokie/średnie), League of Legends (detale wysokie/średnie), World of Warcraft 2005 (wysokie) Dota (detale średnie), o w fife 14 (full :)), GRID 2 (na średnich ewentualnie na wysokich na sporym spadku fps), StarCraft II: Heart of the Swarm ( to samo co wcześniej), Diablo III (wysokie) jeśli chodzi o takie niezbyt wymagajace gierki to możesz się skusić, a o płynnej i komfortowej (o ile można mówić "komfortowej" przy rozdzielczości natywnej ekranu 1366 x 768 i 15.6 calach..) rozgrywce w takich tytułach jak Battlefield 3/4, Need for Speed: Rivals, X-Plane 10.25, Assassin´s Creed IV: Black Flag, Thief, i tak dalej... możesz zapomnieć.

Dodatkowo chcę zaznaczyć, że laptop jest to urządzenie mobilne/przenośne i głównie jeśli tego nie potrzebujesz to zainwestuj w komputer stacjonarny, który w tej cenie będzie o wiele wydajniejszy, a dodatkowo można go z reguły ulepszać co w lapku pomijając ram i dysk twardy jest raczej mało możliwe :/

28 Paź 2014, 21:51

Z tym, że do gier lepiej kupić stacjonarkę to pełna zgoda. Ale w nowsze tytuły na podanych laptopach też raczej pogra na średnich lub niskich ustawieniach grafiki (w zależności od gry), więc wypisywanie tu gier pokroju CS 1.6 to gruba przesada...

28 Paź 2014, 22:16

Znaczy nie musi na lapku chodzić premiery ale taki coś jak BF3 bo mam kupiony i nawet nie grałem.
Głównie będzie do edukacji. Czasem pograć coś z kolegami przez internet.
Chodzi mi o to, że dużo jest wyborów laptopów.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy warto teraz kupić czy po świętach na wyprzedaży czy poczekać na windowsa 10 (podobno ostatni system)

29 Paź 2014, 14:31

Nawiązując do tego, co było napisane wcześniej: zastanów się, czy na pewno potrzebujesz laptopa, bo jeśli chodzi o gry stacjonarka byłaby o wiele lepszym rozwiązaniem. Jeśli koniecznie potrzebujesz laptopa to w takiego BF3 spokojnie pograsz na tych, o których pisałem.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy warto teraz kupić czy po świętach na wyprzedaży czy poczekać na windowsa 10 (podobno ostatni system)

Windows 10 w wersji finalnej ma być dostępny dopiero pod koniec przyszłego roku.

03 Gru 2014, 07:27

Czy ten laptop nie byłby lepszym wyborem?
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/11889734
Dobra marka Dell, która oferuje domową naprawę.
Nie najgorsze parametry: procesor i5 oraz grafika radeon 8670m
W komplecie windows 8. Myślę, ze do codziennej pracy powinien być ok. Może nawet w coś sie na nim pogra.

03 Gru 2014, 20:07

Żeby nie zakładać innego tematu. Zamierzam kupić Lenovo Z50-70 jest tam dysk hybrydowy. Jeżeli dysk ssd (8gb) padnie mi <modlić się żeby nie> to co będzie dalej?
Będzie nadal w pełni funkcjonował czy będzie trzeba go dokupić? Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Czy ten model laptopu jest wart za 2600zł
link: http://www.mediaexpert.pl/laptopy/laptop-lenovo-z50-70-59433453-,id-267563

17 Gru 2014, 20:31

Tu masz jeden tani dobry sklep internetowy z takimi rzeczami, wszystko mają [strona nie jest już dostępna]

18 Gru 2014, 18:27

Te 8GB to po prostu dodatkowa pamięć cache , tyle że typu NAND jak w SSD , pamięć wbudowana w elektronikę dysku - nie da się jej kupić osobno .

Teoretycznie taki dysk będzie miał wydajniejszy niż klasyczny HDD , w praktyce różnic nie ma - lepiej brać wersję ze zwykłym HDD ew. HDD + normalne SSD .

Co do laptopa - jak możesz to dołóż do tego modelu Lenovo Z50-70 , co prawda ma tylko 4GB ram ale za to normalny SSD 120GB , reszta to to samo co w tamtym Z50-70 z mediaexpert .

Ew. Dell 3542 za 2 679 zł z I7 ULV ( wydajność normalnego I5 ) , 8GB ram , GT840M , 1TB HDD + 128GB SSD , laptop porządnie wykonany - chyba najlepiej wykonany w tej cenie , do tego gwarancja domowej naprawy Dell 2 lata .
Wyślij odpowiedź