Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

CZYSZCZENIE GPU

15 Mar 2013, 16:30

mam kartę graficzną która się kurzy na radiatorze - Geforce 560ti

staram się czyścić wentylatory i w miarę możliwości sam radiator jednak dostęp do niego jest ograniczony poprzez plastikową osłonę trzymającą wentylatory która jest przymocowana tak że nie da się jej zdjąć bez demontażu chłodzenia

nie mam problemów z temperaturami dlatego chciałbym zapytać jak wyczyścić dokładnie ten radiator bez demontowania go całego i konieczności wymiany pasty

doczytałem że dobrą metodą jest sprężone powietrze , ale gdzieniegdzie napotkałem opinie że może on uszkodzić komponenty oraz zostawia wilgotne zacieki

czy to bezpieczna metoda ?? - co radzicie?

Re: CZYSCZENIE GPU

15 Mar 2013, 21:02

Nie mam problemów z temperaturami dlatego chciałbym zapytać jak wyczyścić dokładnie ten radiator bez demontowania go całego i konieczności wymiany pasty

W takim wypadku czyszczenie radiatora to zupełnie niepotrzebny zabieg. A demontaż chłodzenia to utrata gwarancji. Wymiana pasty pomoże obniżyć temperaturę może o 2-3 stopnie max do 5. Oczywiście mowa tu o dobrej paście takiej za 50 PLN. To zupełnie bez sensu. Czyszczenie sprężonym powietrzem raczej nie zaszkodzi twojej karcie ;) .

P.S Polecam zakupić jakiś filtr przeciw kurzowy na wentylator wciągający powietrze do obudowy ;) . Koszt niewielki a może pomoc rozwiązać problem kurzu w obudowie.

16 Mar 2013, 00:26

no właśnie nie chcę zmieniać pasty , tylko ten kurz mnie trochę niepokoi :D

zbiera się na tym radiatorze i jest go coraz więcej - jasne co jakiś czas wyjmuję kartę i ją czyszczę , ale tak jak wcześniej napisałem sam radiator nie da rady dobrze wyczyścić bo ma tę osłonkę

co do filtrów to mam je zamontowane na wlocie wentylatora zasysającego i na każdej kratce do montażu wentyli więc ...... :D

16 Mar 2013, 21:26

Kompresor i wydmuchaj. Albo jak nie posiadasz to kup sprężone powietrze.
Wyślij odpowiedź