Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.
Wyślij odpowiedź

Delphi czy Oxygen (Delphi Prism)?

13 Maj 2012, 14:53

Witam, tak jak w tytule tematu, chciałbym się dowiedzieć co polecacie abym się nauczył i jakie są różnice między nimi. Chciałbym się dowiedzieć coś więcej na temat Oxygen'u, znanego jako Delphi Prism. Bo z tego co na wikipedii pisze, to są one zbliżone do siebie. Ale gdy miałem okazje przetestować, to niestety jest troszkę inaczej. A więc proszę o przybliżenie tematu obu tych języków. Nie jestem zaawansowanym programistą dlatego wybieram spośród nich, bo Delphi należy do łatwiejszych języków, a Oxygen jest do niego podobny.

Re: Delphi czy Oxygen (Delphi Prism)?

13 Maj 2012, 20:09

Zacznijmy od tego jakie języki znasz, bo nie powinieneś zaczynać od Delphi.

13 Maj 2012, 20:30

Znakomicie znam Batch, ale podstawy programowania w Delphi już poznałem. Znam też podstawy PHP, MySQL i C++ - to chyba tyle mojej znajomości języków. Programowanie aplikacji w takich językach dopiero zaczynam. Więc nie znam się na tym za dobrze. Od niedawna robię całkiem duży projekt, jest to właściwie w batch'cie, ale w brew pozorom jest naprawdę bardzo zaawansowany. Program jest już całkiem dobrze rozwinięty, posiada obsługę sieci(do aktualizowania i pobieralni). Ale jeszcze jest nie skończony, demo http://www.youtube.com/watch?v=zFH9_Vs7uAU

13 Maj 2012, 20:34

Mimo to weź sobie Delphi.

13 Maj 2012, 20:43

A czym się różni od Oxygen'u?

13 Maj 2012, 20:56

Delphi podchodzi tylko pod Borland, Embarcadero, Microsoft i chyba Lazaurs`a. Natomiast Oxygen obsługuje również, np. Linux`a, czy Mac`a. Ponadto samo Delphi jest czymś w rodzaju C++ wśród dialektu Pascala.
Wyślij odpowiedź