Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
15 Maj 2012, 15:46
Polecam artykuł:
Drogie kable HDMI nie różnią się niczym od tych tańszych w kwestii jakości obrazu i dźwięku. Jak informuje Geoffrey Morrison w artykule dla portalu CNET, wielu producentów celowo wprowadza klientów w błąd w celu naciągnięcia ich na zakup kabli za cenę wielokrotnie przewyższającą ich realną wartość. Potencjał rynku jest tak duży, że producenci mogą sobie na to pozwolić. Co trzeba wiedzieć, żeby nie dać się nabrać?
Więcej na ten temat:
http://www.instalki.pl/aktualnosci/hard ... -same.html
15 Maj 2012, 19:42
Bardzo dobry artykuł. Mam w domu zarówno najtańszy kabel jak i ten z górnej półki - faktycznie różnicy nie widać.
15 Maj 2012, 21:58
Błędem jest twierdzenie, że wszystkie kable HDMI są takie same. Również posiadam dwa różne i mogę wskazać od razu dwie różnice. Po pierwsze w kwestii wykonania. Jeden posiada mizerny oplot, drugi oplot ma gęsty i podwójny. Wynika z tego druga różnica, czyli jakość obrazu, a ściślej ilość zakłóceń. Kwestia wyłudzanie pieniędzy jest powszechnie znana. Jeśli trafi się na osobnika typu sprzedawca-naciągacz-straszak-impertynent można mieć pewność, iż chce się on pozbyć największego chłamu zalegającego na magazynie kosztem naszej niewiedzy.
16 Maj 2012, 09:46
Ok, co do jakości wykonania możesz mieć rację. Kable mogą różnić się jakością plastiku, kształtem końcówek, itp. Jednak co do ilości zakłóceń to nie mogę się z tym zgodzić. Jak napisano w artykule - albo kabel przesyła obraz albo nie - nie ma mowy o zakłóceniach.
20 Maj 2012, 15:40
Nie możesz się zgodzić, bo po prostu nie masz doświadczenia w tej kwestii. Poczytaj trochę o oplotach i ekranach różnego rodzaju kabli oraz o zakłóceniach z nimi związanymi, a przekonasz się w czym rzecz. Nie bez powodu jedne kosztują 10zł, a inne kilka razy więcej.