Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
18 Sty 2009, 19:46
Witam!
Niedawno wymieniłem chłodzenie na procesorze z intela na freezer 7 pro. Po około 7 dniach odniosłem skutki długiego uruchamiania systemu windows, odpalanie programów typu gadu-gadu, bez żadnego obciążenia komputera, czy nawet odpalanie "mój komputer" z pulpitu strasznie "trzepie" na dysku.
Myślę, że nie ma to nic wspólnego z prockiem.
Dysk z błędów sprawdzałem przed chwilą i nie znalazło żadnych błędów (program Hd Tune). Temperatury w komputerze są dobre (program Everest).
Czego to może być wina?
Dzięki za wszelką pomoc!
19 Sty 2009, 00:16
Wejdź do Menedżera urządzeń i w kanałach IDE ATA/ATAPI odinstaluj kanał IDE (nie kontroler), do którego podpięty jest dysk. Jeżeli nie Wiesz do którego, odinstaluj wszystkie. Następnie włącz na nowo komputer i poczekaj aż system zainstaluje sam wszystko na nowo.
19 Sty 2009, 11:24
Może umieszcze tutaj zdjęcie co tu mam:

Czy będzie potrzebna do tego płyta windowsa? Mam nadzieje, że nic się nie zepsuje ;>
19 Sty 2009, 13:41
Usuń wszystkie kanały IDE.
Nic nie będzie potrzebne.
19 Sty 2009, 13:53
Heh

Super teraz wszystko luksio chodzi. Dzięki za pomoc.
Ciekawi mnie tylko czym to było spodowane? Ostatnio jeszcze wymieniałem też zasilacz i odłączałem taśmy.
19 Sty 2009, 14:00
Dysk po tych operacjach został rozpoznany błędnie i ruszył w wolnym trybie PIO zamiast DMA. A odinstalowanie kanałów to najprostsza droga do uleczenia takiej sytuacji.