Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
28 Lip 2015, 02:44
Co myślicie o szerokim dostępie do broni palnej? Czy uważacie, że blokowanie dostępu do niej to dobre rozwiązanie? Ja sam posiadam pozwolenie, mam niewielki pistolet, ale ostatnio na
- Kod:
http://www.bron.pl/wiatrowki-i-akcesoria/wiatrowki-pistolety/wiatrowka-pistolet-h-k-usp
wpadł mi w oko większy karabinek maszynowy. Możecie oczywiście zapytać, po co mi taka broń. Trudno to wyjaśnić, to po prostu moje hobby a dodatkowo mam działkę, na której mam zrobioną prowizoryczną strzelnicę, co daje mi ogromną frajdę. Ale wracając do pytania, to ostatnio czytałem jakieś statystyku, z których wynikało, że w Niemczech mają trzykrotnie więcej broni od nas (tej zarejestrowanej) a jednocześnie jest ponad dwukrotnie mniejszy wskaźnik przestępstw z jej użyciem. Czyli nie zawsze jest tak, że dostęp do broni pociąga za sobą masowo przestępstwa z jej użyciem.
06 Sie 2015, 15:10
Polska moim zdaniem nie potrzebuje lepszego dostępu do broni a bardziej surowego prawa.
27 Wrz 2015, 16:07
Nie w Polsce. Tu jeszcze troche jesteśmy dzicy i za duzo pijemy
01 Paź 2015, 16:14
Generalnie jestem za łatwiejszym dostępem do broni. Kto ma mieć broń na lewo to i tak ją zdobędzie, trzeba też dać zwykłym polakom możliwość obrony. Tego wymaga jednak też zmiana przepisów w zakresie obrony koniecznej.
05 Paź 2015, 19:01
Przeciw. W naszym kraju to byłoby za wcześnie. Za dużo szalenców mamy.
19 Paź 2015, 21:59
Iwonciak no i przy okazji przepisy nie sprzyjają samoobronie, prawo zawsze stoi po stronie bandyty.
14 Lis 2015, 22:44
Również jestem przeciwny.
W USA co po chwile są zamachy właśnie przez dostęp do broni, bo każdy może mieć i wtedy broń może wpaść w ręce oszołomów. Owszem, tam gdzie dostęp jest ograniczony, też może wpaść w ich ręce, ale jednak jest to trudniejsze. Więc chyba obecny stan prawny w PL jest optymalnym rozwiązaniem.
19 Lis 2015, 23:09
jestem przeciwna. Każde pozwolenie na broń powinno zostać poprzedzone badaniami psychicznymi
25 Lis 2015, 14:50
Tak jak wyżej.
27 Lis 2015, 11:57
Wojsko policja i detektywi tylko powinni mieć dostęp. Ludziom niektórym w głowach się przewraca
28 Lis 2015, 22:34
Zdecydowanie jestem przeciwna. Tylko służby mundurowe powinny mieć dostęp do broni, ale też po bardzo wnikliwych badaniach psychologicznych. Według mnie, niektórzy ludzie nie nadają się na żołnierza czy policjanta.
07 Gru 2015, 12:06
Jestem jak najbardziej za
17 Gru 2015, 16:24
O nie. W naszym jeszcze troche dzikim kraju lepiej tego nie miec.
20 Gru 2015, 20:03
kategorycznie nie . nie wiadomo co komus moze szczelic do glowy
28 Gru 2015, 20:51
iwonciak21 napisał(a):Przeciw. W naszym kraju to byłoby za wcześnie. Za dużo szalenców mamy.
Nie mamy więcej ani mniej "szaleńców" niż reszta świata. Ale mamy co innego - najmniej (poza Litwą) borni palnej na 100 mieszkańców. W razie jakiejś wojny społeczeństwo nie będzie mogło się bronić.
[obrazek nie jest już dostępny]