Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Duży problem z kompem

07 Sie 2008, 08:18

Więc mam duży problem otóż miałem już wcześniej problem z tym w temacie "Nie włączanie się kompa" ale teraz jest to jeszcze większe . Włączam komputer pracuje on na niskich obrotach monitor jest włączony ( jest pomarańczowe światełko) ale nic się nie dzieje komputer pracuje a monitor nic nie reaguje (nie świeci się zielone światło) . Trzeba czekać z 30 sekund i sam się wyłącza i dopiero po drugim włączeniu reaguje tzn. włącza się wszystko normalnie oprócz tej strony na samym początku (przed windowsem) american coś tam nie pamiętam nazwy i trzeba nacisnąć F1 do setup lub F2 do continue . Jak pisałem wcześniej w temacie który podałem wyżej komp czasami mi się wyłączał ale było to odrazu tzn. włączam a on odrazu się wyłącza i też za drugim razem się normalnie włącza a teraz on chwile pracuje na niskich obrotach (jakieś 30 sekund ) i nic nie reaguje dopiero wszystko za drugim razem . Nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc .( Zauważyłem , że 2 miesiące temu nie było tego problemu a miesiąc później się zaczął i jest coraz większy).

07 Sie 2008, 10:04

Przeczyść komputer z kurzu, i wyczyść styki od karty graficznej a przy okazji spytam jaką komputer osiąga temperaturę podczas pracy.

07 Sie 2008, 10:43

Dawid255151 napisał(a):Przeczyść komputer z kurzu, i wyczyść styki od karty graficznej a przy okazji spytam jaką komputer osiąga temperaturę podczas pracy.

Możesz wyczyścić może to coś da. A masz może 2 zasilacz, mocniejszy? Moze wymiana zasilacza pomoże. Objawy ma dziwne przyznać trzeba jak by była np: walnięta płyta główna, albo coś z biosem się powaliło( ale w sumie to 1 bo przy drugim by piszczał.....).

07 Sie 2008, 21:08

Co do zasilacza to nie mam chodz ma on już niecałe 4 lata . Co do przeczyszczenia to powiem szczerze , że nie umiem sam przeczyścić kompa a do serwisu nie mam zbytnio ochoty bo to znowu rozłączanie wszystkich kabli . Spróbuje zrobić zdjęcie jak to wygląda ta strona która opisywałem przed włączeniem się windowsa . A co do temperatury to nie mam tej obudowy z wyświetlanym jaka jest temperatura w komputerze więc nie wiem .

07 Sie 2008, 21:13

Temperaturę podzespołów możesz sprawdzić TYM programem. Odpalasz go czekasz jak się załaduje i wchodzisz w "Komputer" taka duża ikonka podpisana, następnie klikasz "Czujnik" też będzie ikonka podpisana, czekasz i tam Ci pokarze temperaturę procesora, dysku i płyty głównej.

Komputer możesz odkurzyć delikatnie nawet zwykłym odkurzaczem. Jeżeli jednak masz z 15zł w każdym sklepie komputerowym możesz kupić sprężone powietrze przeznaczone do takich rzeczy.

07 Sie 2008, 22:27

Wchodząc do biosa podajże w opcje power status pc możesz sprawdzić temperaturę dokładnie procesora.

08 Sie 2008, 09:10

Dawid255151 napisał(a):Wchodząc do biosa podajże w opcje power status pc możesz sprawdzić temperaturę dokładnie procesora.

Tylko temperatura będzie o wiele niższa niż w załadowanym systemie lub pod obciążeniem. Jaki masz zasilacz ?. Pożyć od kogoś (może być trochę mocniejszy) podłącz i sprawdź czy problem będzie nadal występował. Jeśli nie to czeka cię wymiana zasilacza. 4 lata to dużo jak na zasilacz u mnie już po roku padały (Tracer. Take ME, Colour IT). Podaj temperatury (Optymalne Procek 50-60 C, Grafa 50-60 C (choć niektóre wytrzymują 90 stopni), Dysk 40-50, Płyta Główna 40-55 C
Ostatnio edytowany przez JEDREK 08 Sie 2008, 09:19, edytowano w sumie 4 razy

08 Sie 2008, 09:12

No w sumie co racja to racja ale ja podałem tylko taki przykład

08 Sie 2008, 14:46

http://img227.imageshack.us/img227/2650/beztytuulq3.png

Zrobiłem screena prosze.

08 Sie 2008, 14:51

temperatury w normie, dysk lekko więcej, prawie niezauważalnie

08 Sie 2008, 14:55

Nazwa listwy to ARMAC Basic W 15W (1,5m) .

08 Sie 2008, 15:23

A może pożycz od kogoś zasilacz na chwile i po testuj kompa :D 4letni zasilacz to pewnie już mogiła ładna.

08 Sie 2008, 15:47

Dawid255151 napisał(a):A może pożycz od kogoś zasilacz na chwile i po testuj kompa :D 4letni zasilacz to pewnie już mogiła ładna.

nie zawsze, ja mam ośmio letni zasilacz i nie narzekam :)

08 Sie 2008, 15:53

Wiecie co po prostu kupie ten zasilacz bo miałbym problemy z pożyczeniem ponieważ prawie wszyscy są na wakacjach . Tylko normalny czy jakiś specjalny oraz jaka cena . Sorki , że tak się pytam ale kompletnie się na tym nie znam .

08 Sie 2008, 15:56

Podaj podzespoły komputera coś wybierzemy najlepiej kupić będzie coś z górnej półki ;-)
Wyślij odpowiedź