Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
23 Maj 2008, 16:56
Mam na komputerze mnóstwo filmów (większość to DvdRip, avi). Każdy film to jakieś 700-800MB.
Chciałbym nagrać je wszystkie na płyki, żeby można je było odtwarzać w odtwarzaczu dvd do TV.
I tu pojawiają się pierwsze schodki...
1. Film ma tylko 700-800MB więc głupio trochę nagrywać go na płycie dvd która ma 4GB...Czy można ten film nagrać na CD i odtwarzać w odtwarzaczu?
2. Napisy. Już mam je w formacie *.srt. Teraz jakim programem dołączyć?
3. To jeśli da się zrobić przy okazji to byłoby fajnie. Jakieś proste menu odtwarzania, żeby film nie startował tak sam odrazu.
Jednak, na tym tak bardzo mi nie zależy.
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo robię to na imieniny mamy ;P Powiedziała, że chce mieć ''bibliotekę filmową'' ; )
Edit:
Właśnie coś próbowałem robić w nero...
Jednak tam jak film miał 700MB to po nagraniu miał mieć ok. 1GB
Zawsze będzie dodawany taki rozmiar jeśli będę chciał to odtwarzać w dvd?
23 Maj 2008, 17:20
1. Płyta CD ma fabrycznie 700MB pojemności i nie zmieścisz na niej 800MB. Może uda ci się upchnąć dosłownie kilka MB, ale nie aż tyle.
23 Maj 2008, 17:34
Powiedz najpierw czy masz DVD z Divix'em czy bez? Wtedy będziemy myśleć dalej
23 Maj 2008, 18:43
Model odtwarzacza to:
SONY
DVP-NS300
Nie mam pojęcia jakie to ma kodeki a w google nie mogę znaleźć opisu tego modelu.
Na sony.pl wogle tego modelu nie ma...
Ten odtwarzacz jest bardzo stary (5+lat), kiedyś go wygrałem, więc nie sądzę żeby to był jakiś dobry model....
///////////////////////////////////////////
No, ale jeśli się nie da nagrać na CD to w takim razie jak to zrobić z DVD....Pytania;]
1. Ile trwa konwersja filmu na format DVD?
2. Jakim robić to programem (ważne żeby można było dołączyć napisy)
23 Maj 2008, 18:52
No i z tego co czytałem nie ma Divix'a...
Co do konwersji do DVD:
http://instalki.pl/forum/viewtopic.php?t=10903
(Wszystko jak na tacy, drugi post odnosi się do konwersji napisów)
Ten program zrobi Ci Menu itd., Na jedną DVD powinny średnio wejść dwa filmy .avi.
Aha... Najlepiej zaopatrz się w pełną wersję tego programu.
W razie pytań pisz.
23 Maj 2008, 19:26
Dzięki ; )
Tylko kurde, trochę szkoda, że aż tyle ta konwersja trwa....
23 Maj 2008, 21:03
A płytki powiem Ci że są po 800 Mb... A co do oglądania filmów to trzeba sobie zakupić nowe dvd z divix bo naprawdę teraz dużo nie kosztują.
24 Maj 2008, 08:37
Mam bardzo ważne pytanie...
Przekonwertowałem film na dvd, ale co dalej? Włączyłem Nero, wybrałem dysk z danymi...Dodałem te katalogi video i audio....
Kiedy włorzyłem do odtwarzacza, wyświetlił się komunikat ''no disc''.
Nagrałem potem tylko zawartość katalogu Video...to samo..
Co robić:|
Edit:
Już nagrałem

Trzeba było wejść w bardziej zaawansowane opcje nagrywania i dopiero wtedy pokazała się opcja nagrania DVD Video
Sprawdzałem już. Wszystko działa!:) Dzięki
24 Maj 2008, 10:47
Aby nagrać w Nero możesz po prostu użyć opcji Dysk DVD z danymi i nagrywasz folder AUDIO_TS + VIDEO_TS. Po za tym program ma opcję nagrywania.