Posty związane z oprogramowaniem. Odpowiedzi na nurtujące Was pytania.
Wyślij odpowiedź

gadu gadu

26 Cze 2008, 14:41

nie moge utworzyc nowego nr gg iz przy przepisaniu kodu na koncu nie ma obrazka tylko biala kartka:/ co trzeba z tym robic?

26 Cze 2008, 14:47

pewnie masz starą wersję gadu-gadu. Musisz ściągnąć najnowszą

26 Cze 2008, 15:13

moze firewall ci blokuje?
Ja tak kiedys miałem

26 Cze 2008, 15:25

mam najnowsza wersje juz. a ten firewall to co to jest?

27 Cze 2008, 09:20

Zapora sieciowa (ang. firewall – "ściana ogniowa") – jeden ze sposobów zabezpieczania sieci i systemów przed intruzami.

Termin ten może odnosić się zarówno do dedykowanego sprzętu komputerowego wraz ze specjalnym oprogramowaniem, jak i do samego oprogramowania blokującego niepowołany dostęp do komputera, na którego straży stoi. Pełni rolę połączenia ochrony sprzętowej i programowej sieci wewnętrznej LAN przed dostępem z zewnątrz tzn. sieci publicznych, Internetu, chroni też przez nieuprawnionym wypływem danych z sieci lokalnej na zewnątrz. Często jest to komputer wyposażony w system operacyjny (np. Linux, BSD) z odpowiednim oprogramowaniem. Do jego podstawowych zadań należy filtrowanie połączeń wchodzących i wychodzących oraz tym samym odmawianie żądań dostępu uznanych za niebezpieczne.

Najczęściej używanymi technikami obrony są:
filtrowanie pakietów, czyli sprawdzanie pochodzenia pakietów i akceptowanie pożądanych
stosowanie algorytmów identyfikacji użytkownika (hasła, cyfrowe certyfikaty)
zabezpieczanie programów obsługujących niektóre protokoły (np.FTP, TELNET)

Bardzo ważną funkcją zapory przeciwogniowej jest monitorowanie ruchu sieciowego i zapisywanie najważniejszych zdarzeń do dziennika (logu). Umożliwia to administratorowi wczesne dokonywanie zmian konfiguracji. Poprawnie skonfigurowany firewall powinien odeprzeć wszelkie znane typy ataków. Na zaporze można zdefiniować strefę ograniczonego zaufania - podsieć, która izoluje od wewnętrznej sieci lokalne serwery udostępniające usługi na zewnątrz.

źródło: wikipedia.org

gadu gadu

27 Cze 2008, 12:01

wiec nadal nie rozumiem co mam z tym zrobic. potrzebuje noewgo nr gg a nie moge go utworzyc wiec doradzcie co zrobic.

gadu gadu

27 Cze 2008, 13:56

i raczej nie mam tej zapory bo nie mam linuxa

27 Cze 2008, 14:27

Firewall można zainstalować bez względu na system (są już wersje chyba na każdy, rzecz jasna na Windows'a najwięcej)

gadu gadu

27 Cze 2008, 14:57

czyli mam rozumiec ze jak to zainstaluje bede mogl utworzyc gadu gadu tak?

27 Cze 2008, 14:58

Odwrotnie, firewall albo antywirus z zbudowaną zaporą może blokować obrazki z danych serwisów

27 Cze 2008, 16:39

...czyli trza wyłączyć blokowanie dla gadu

27 Cze 2008, 17:31

dobrze, a jeszcze mi powiedzcie gdzie to jest, gdzie sie to wylacza.
Ps nie znam sie na komputerach :P

28 Cze 2008, 00:40

Nie wiem czy dobrze do radze ale droga jest taka
panele sterowania->zapora systemu windows-> karta wyjątki i jest i zaznacz gadu gadu :)
wtedy system będzie przepuszczał sygnał czy coś takiego.
mam nadzieje że nic złego nie napisałem:) pozdrawiam
i dokładnie przeczytaj co tam jest na etykietach napisane :)

gadu gadu

28 Cze 2008, 09:29

bylo juz to zaznaczone. wiec to chyba nie to? wiec macie cos innego?

gadu gadu

29 Cze 2008, 10:54

moze ktos pomoc???
Wyślij odpowiedź