Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

grupa robocza

08 Paź 2007, 22:32

Tworzę sieć z innym kompem ale mój komputer nie widzi nic w grupie roboczej, ani siebie ani drugiego kompa. Drugi komputer widzi tylko siebie. Co robić?

09 Paź 2007, 08:42

A masz przepuszczone w firewallu połączenia z tego komputera i odwrotnie???

09 Paź 2007, 17:55

tak wszystko z firewallem załatwione tylko że mój komputer nie widzi siebie w grupie roboczej. drugi komputer za to widzi siebie ale mnie już nie. dodam że pingi przechodzą w obie strony a z drugiego komputera przechodzą nawet do mojej bramy internetowej(mój komputer jest podłączony do netu).

09 Paź 2007, 20:57

Kompy połączone kablem krosowanym?łączą się przez switch czy jak?
Zainstalowane protokoły Protokół NetBEUI oraz Protokół transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/NetBIOS ?
Kompy należą do tej samej grupy roboczej i każdy ma inną nazwę mam nadzieję.

11 Paź 2007, 19:52

Sprawdź w Mój komputer -> właściwości -> zakładka "Nazwa komputera"
czy grupa robocza w tym i w tym komputerze jest taka sama.

13 Paź 2007, 18:08

grupa robocza jest ta sama. nazwa komputerów jest inna. problem w tym że mój komputer w grupie roboczej nie widzi nic, nawet siebie
kabel jest krosowany. o co chodzi z tymi protokołami, jak je zainstalować?

13 Paź 2007, 21:47

sprawdz czy kabel dziala powinny sie na sieciowkach diodki swiecic

sprawdz koncowki czy dobrze zgniecone

na innym kompie probowales i bylo tak samo ?

13 Paź 2007, 22:11

Z protokołami robisz tak:
klikasz na połączenie lokalne >>właściwości>>ogólne>>zainstaluj
klik na >>protokół>>dodaj...
Wybierasz >> Protokół NetBEUI oraz Protokół transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/NetBIOS i potwierdzasz OK.
Może być tak,że protokołu NetBEUI nie będzie na liście wtedy musisz:
W dowolnym oknie Explorera>>narzędzia>>opcje folderów...
W zakładce Widok zaznacz opcję >>Pokaż ukryte pliki i foldery >> Zastosuj do wszystkich folderów >> OK.
Później potwierdź >>Tak
Wkładasz dysk CD z systemem Windows XP do CD-ROM i przechodzisz do folderu Valueadd\MSFT\Net\NetBEUI.
Kopiujesz plik Nbf.sys do katalogu %SYSTEMROOT%\System32\Drivers.
Kopiujesz plik Netnbf.inf do ukrytego katalogu %SYSTEMROOT%\Inf.

ps.%SYSTEMROOT% to zmienna środowiskowa systemu Windows identyfikująca katalog, w którym jest zainstalowany system Windows XP.
Standardowo C:\Windows
czyli>>> Nbf.sys do katalogu Windows\System32\Drivers
a Netnbf.inf do ukrytego katalogu Windows\Inf.

Ale wykład aż sam się sobie dziwię :D

16 Paź 2007, 23:29

Niestety mam dalej problemy ze stworzeniem sieci. Stworzyłem już grupę roboczą i widzę w niej oba komputery, ale kiedy chcę wejść z mojego na drugi, pojawia się żądanie hasła, podczas gdy żadnego hasła nie ma - windows na drugim kompie był instalowany dzisiaj i żadnego hasła nie wprowadzałem. z drugiaj zaś strony, gdy z drugiego kompa chce wejść do mojego, pojawia sie błąd, coś w stylu, że nie mam uprawnień.

17 Paź 2007, 17:10

mam bardzo fajną książkę w formacie pdf "windows xp dla ekspertów" tam jest wszystko wypisane jak chcesz to ci moge przesłać
pisz na gg 3534907

17 Paź 2007, 21:15

poczytaj troche tu =>> http://forum.instalki.pl/viewtopic.php?t=11751
Wrzuć screen z tym komunikatem o żądaniu hasła.

19 Paź 2007, 16:23

Kod:
http://www.box.net/shared/s0p4lxjd9l

Z głównego kompa mogę wejść na drugiego kompa ale na odwrót już nie pojawia się ten komunikat.

19 Paź 2007, 21:09

buzu napisał(a):poczytaj troche tu =>> http://forum.instalki.pl/viewtopic.php?t=11751

20 Paź 2007, 21:19

ja tak miałem pomiędzy Windows xp sp2 a widows Vista Ultimate bo vista ma cośtakiego jak żądanie hasła tżeba to poprostu wyłączyć ale coś mi mówi że ty nie masz Visty
Wyślij odpowiedź