Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

hakerzy

18 Kwi 2008, 23:45

Mam problem na 1 forum spotkałem hakera
najpierw zniszczył to forum w ogóle robił rzeczy nie możliwe nie był adminem a zniszczył forum które miało ponad 200.000 tys użytkowników
teraz dostałem groźby ze do mnie na kompa sie wpakuje
jak mogę zabezpieczyć dane i mojego kompa jakieś szyfrowanie danych czy coś potrzebuje pomocy porostu nie chce żeby on miał dostęp do mojego komputera
dodam ze on tak namieszał ze na tamto forum nie da sie wejść a na stronie głównej można pobrać cała bazę wszystko
mam ta bazę na komputerze ...

19 Kwi 2008, 10:12

Po pierwsze profilaktyka po drugie myśl

Zainstaluj zaporę ogniową, antywirus,

on ci moze wysłać trojana więc uważaj co sciągasz nie chódź po xxx

19 Kwi 2008, 13:51

Zaczeło sie dzisiaj juz mam na kompie problemy z svchost.exe koniec

19 Kwi 2008, 14:08

Jeśli będzie bardzo źle dawaj an forum logi z HijackThis i ComboFix Pomogę!

19 Kwi 2008, 14:09

jak mogę zabezpieczyć dane i mojego kompa jakieś szyfrowanie danych czy coś potrzebuje pomocy porostu nie chce żeby on miał dostęp do mojego komputera

Zainstaluj antywirusa f-secure on w tych sprawach jest dobry, i na komputerze jak wchodzisz np w forum czy allegro nie dawaj opcji zapamiętuj moje hasło.

F-secure 2007-2008 on w sprawach sieciowych jest dobry.

19 Kwi 2008, 14:17

W sumie jak dobry haker to jak będzie chciał to i tak wejdzie taka już ich natura. Po pierwsze to dobry antywirus, firewall i antyspyware. Po drugie pozmieniaj wszystkie hasła do kont czyli na skrzynke, na gadu itp. Po trzecie wszystkie ważne dane pozgrywaj na płyty cd bądź dvd i z kompa usuń. Wtedy masz pewność że żadnych ważnych danych nie wykradł ale co do zmian haseł to możesz jedynie opóźnić włamanie. Najlepiej zrobisz jak pójdziesz na policję, zwłaszcza że dostałeś groźby. Zrób jakiś wydruk tych gróźb i zgłoś na policję. Na pewno jest na to jakiś paragraf a policyjni informatycy na pewno mają jakieś sposoby na takich hakerów. Jeżeli masz windowsa możesz chociasz tymczasowo przejść na linuxa. Podobno złapanie wirusa czy dostanie się do niego hakera jest dużo mniejsze niż w windowsie.

19 Kwi 2008, 14:22

W liceum kolega mi mówił, że zmienił nazwę folder WINDOWS na inną jakimś programem aby się właśnie zabezpieczyć bo wszelkie robaki trojany czy wirusy zazwyczaj szukają ścieżki C:/Windows/system32 a jak takiej nie znajdą nie mają się gdzie zalęgnąć. Ile w tym prawdy to nie wiem przy okazji więksi znawcy tematu mogą obalić lub potwierdzić przedstawioną przeze mnie tezę :)

19 Kwi 2008, 14:28

Znalazłem ciekawy artykuł jak zabezpieczyć swój komputer przeczytajcie :arrow: http://www.mmszczecin.pl/14605/2008/03/ ... 20hakerami.

19 Kwi 2008, 14:31

Watpie w to bo jeśli zmienimy nazwę system może nie wstać i będą bardzo duże problemy, a poza tym ręcznie nie da sie nazwy zmienić, Programem tez wątpie gdyż każdy program ma swoje pliki w katalogu głównym Windowsa

19 Kwi 2008, 14:57

Dobra narazie mam Eset Smart Security z wbudowanym firewallem
+Windows defender narazie drobne problemy z svchost.exe
i pytanie dlaczego przez 1 godzinę nie miałem neta

19 Kwi 2008, 15:12

Jeżeli przez 1godzine nie miałeś neta to może była awarja w sieci,spytaj się kogoś kto posiada z tej samej firmy neta co ty czy też tak miał jak ty

19 Kwi 2008, 15:17

Właśnie sie pytałem sąsiada i on miał lol
skanuje kompa skanerami on-line

19 Kwi 2008, 15:19

A czy sąsiad posiada ten sam nr ip serwera co ty :?:

19 Kwi 2008, 15:25

Dostawca lokalny :D
taka firma citynet siec lokalna czy jakoś tak
wiem że jak jest awaria to u wszystkich nie działa bo to nie raz przerabiałem

19 Kwi 2008, 15:34

A próbowałeś wtedy restartować serwer :?:
Wyślij odpowiedź