Myślałem o dysku SSD ale niestety nie mogę sobie na niego pozwolić, ze względu na to ze przy i7 i RAM co najmniej 8GB sprzęty z dyskami SSD lub nawet mSata SSD (125/250 GB) są duużo droższe (do 3100zł jest tylko jeden model Lenovo, ale ma tylko dysk SSD, HDD jest zewnętrzny, ma słabszą baterie i bez podświetlanej klawiatury). Z tego samego powodu nie znajdę też nic z rozdzielczością HD+ lub FullHD – musiałbym kupować 17,3’. Nawet w lapkach 17,3’ nie znalazłem nic z SSD do 3500zł.
Byłaby duuża różnica w szybkości pracy na laptopie miedzy tym z SSD a tym z 5400? Czy do każdego lapka można podpiąć później dysk SSD mSata (nie rezygnując z HDD)? Odnośnie dysku 5400obr. - na pewno wpłynie na długi czas uruchamiania się systemu, ale później w trakcie pracy tez będzie miał wpływ na wolniejsze działanie otwartych programów, czy niekoniecznie? (skoro są już otwarte, i „obsługuje je” procesor i RAM?)
Jedyne wyjście jakie mam, to zaoszczędzenie kasy lub znalezienie cos z matową matrycą.
Wpadło mi jeszcze w oko coś takiego:
https://www.x-kom.pl/p/125431-notebook-laptop-17-3-asus-r700vj-t2199h-8-i7-3630qm-8gb-750-dvd-win8-gt635.html (oraz z 12 GB nieco droższy). Grafika nieco słabsza, ale zapewne dla mnie wystarczająca, za to pozostałe podzespoły i inne rzeczy robią wrażenie (dobry procesor, nieco szybszy dysk, większa i matowa matryca a co za tym idzie - wyższa rozdzielczość, system w cenie)