Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

innovision 8800gts 512mb czy raden 4850 512mb ?

27 Cze 2008, 22:09

witam, otoz skladam sobie kompa na plycie gigabyta i procku intela e8400 no i zastanawiam sie nad grafa, bylem juz na 100% przekonany do kupna 8800gts od innovision

[strona nie jest już dostępna]

no ale pojawily sie testy w benchmarku radeona 4850

Kod:
http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/PCI_Express_x16/chipset_ATI/Radeon_4800_rodzina_/Radeon_4850/Radeon_4850_GeCube_512MB_2xDVI_PCI_E_/pelny,id,57123/

jak sami pewnie widzieliscie radeon w niektorych grach dorownuje 3870 gx2 a 9800gtxa bije na glowe

no i tu sie pojawia moje pytanie, ktora z tych kart wybrac?? z tego co wiem to do radkow sa zwalone sterowniki wwiec troche sie wacham bo lubie sobie popykac w starsze gry takie jak doom 3, punisher, wiec chcialbym tez w takie tytuly zagrac, wiec ktora grafa bardziej sie nada? dodam jeszcze ze moj sprzet to narazie c2d e8400 3.0 ghz, 2x1024mb ocz platinum rev.2 800mhz i i plytra gigabyte ga-ep35-ds4

czekam na odpowiedzi :)

27 Cze 2008, 22:12

bierz radka. Do starych gier już dawno wyszły łatki. Choć czasami gry mają ale do radków że działają trochę wolniej ale to skutek niecnych zagrywek zielonych sypiących $$$ na prawo i lewo wśród producentów gier i stosujących nieczyste triki w kodach sterowników i optymalizacji gier pod ich karty. Co nie oznacza że druga strona tego nie robi, tyle że w duzo mniejszym stopniu.

28 Cze 2008, 09:52

wlasnie zainteresowal mnie ten radek bo jest duuuzo tanszy na innych stronach od 8800gtsa a jest mocniejszy i bardziej wydajny od 9800gtx, w benchmarku w ktorejs grze przebil o 10 klatek nawet gtxa 280, teraz czekam tylko na wersje od HISa i zamawiam tego malego potworka :)

28 Cze 2008, 14:11

Ja również ci polecam radeona.
Radeony to teraz dobra i solidna firma nie to co kiedyś z serii 9xx ludzie wolą dalej geforcy bo ich nie wiedza mówi im że radeony to syf bo wbili sobie w świadomość tą fatalną seriie radeona 9xxx teraz radeony są tańsze od geforca i im dorównują :-) krótko mówiąc bier radka.

28 Cze 2008, 18:04

Radeon staje się coraz lepszą firmą. Wreszcie zaczęli dopracowywać sterowniki. Choć niektóre karty lubią sprawiać problemy. Mój kupel ma 2600 XT Crysis chodzi u niego lepiej niż u mnie na 8600 GTS (a ja za swoją grafę dałem 150 zł więcej) ale za to w menu ma 1 klatkę na sekundę (Przekręt programistów z Cryteka), Test Drive Unlimited często mu się zawiesza. 4850 to ciekawa opcja właśnie też zastanawiałem się czy nie wymienić 8600 GTS na 8800 GTS ale chyba zrezygnuję też wezmę tego radka i jeszcze na flaszkę zostanie :wink:. Poczekam tylko na wersję z lepszym chłodzeniem.
Testy na Benchmarku zrobiły na mnie duże wrażenie. Ciekawe tylko czy test na Crysisie very high (DX10) był na włączonym AA

28 Cze 2008, 21:28

Dawid255151 napisał(a):Ja również ci polecam radeona.
Radeony to teraz dobra i solidna firma nie to co kiedyś z serii 9xx ludzie wolą dalej geforcy bo ich nie wiedza mówi im że radeony to syf bo wbili sobie w świadomość tą fatalną seriie radeona 9xxx teraz radeony są tańsze od geforca i im dorównują :-) krótko mówiąc bier radka.

Arghhhhh Dawid już Ci coś kiedyś napisałem, widzę że nie wziąłeś sobie tego do serca.
Wtedy NV miało jakże wybitną serię 5xxx która udawała że umie obsługiwać Dx9.... Te radki co wtedy powstały to były cuda, a co sie dało z nimi robić....

28 Cze 2008, 22:21

ej chlopaki sytuacja ulega zmianie, bo ten 8800gts obecnie kosztuje 506 zl wiec dalej mam dylemat, ale narazie sie wstrzymam bo podejrzewam ze jak na agito.pl wejda te radki to bede kosztowac okolo 500 zlotych bo jak na komputroniku jakas grafa kosztuje 600 zlotych to na agito stoi za 520 wiec moze sie jeszcze wstrzymam i poczekam do momentu kiedy agito wprowadzi 4850 badz jeszcze troche doloze i zakupie radka 4870 :) zegary 3600mhz na pamieciach to istny szok :O :O

28 Cze 2008, 22:39

Ja się tak porządnie ostatnio zastanowiłem i powoli dochodze do wniosku że:
chyba lepiej wziąć NV skoro mamy w zasadzie taką samą wydajność i podobną cenę. Za NV przemawia CUDA, choć na razie zbyt wcześnie by prorokować co z tego wyjdzie ale przyjęcie było bardzo ciepłe. Tyle że Ty masz kase na 4870 a to już jest lepsze od NV choć zawsze możesz kupić 2x4850. A ATI może w dość prosty sposób przygotować ripostę na to CUDA, po prostu se program napiszą... I zdecyduj tu...Cholernie trudno wybierać kompa w takich momentach, szczególnie że zdarzają się one coraz częściej.

29 Cze 2008, 10:01

no mysle sobie ze zaopatrze sie w cierpliwosc i poczekam na 4870 bo z tego co wiem jest lepszy od 8800 ultry wiec to jest dosyc ciekawa oferta w bardzooo przystepnej cenie wiec wole sie narazie wstrzymac i poczekam na tego radka a przez ten czas ceny niektorych podzespolow tez spadna, a moze w pozniejszym czasie zrobie sobie crossfireX bo za 2/3 ceny gx2 bede mial uklad o polowe wydajniejszy, dobrze ze moj gigabyte wspiera crossfire i nie trzeba kupowac jakiejs drogiej plyty jak w przypadku sli :) chociarz gdzies tam przeczyatlem ze nv ma obnizyc cene 9800gtxa do okolo 500 zlotych wiec wszystko wskazuje na to ze prawdziwa wojna miedzy ati a nv sie zapowiada, tylko szkoda ze akurat w momencie kiedy ja kompa skladam XD

a tak wlasciwie to co to jest za technologia nv cuda? bo physx to wiem co to jest, ale cuda?? :shock: :shock:

no i jeszcze jedno, czy taki zasilacz tagana 600W bz series wystarczylby na crossfirex radeona 4870 przy sprzecie gigabyte ga-ep35-ds4, c2d 3,6ghz, 2x1024mb 800mhz ocz platinum cl4 rev.2, samsung 640gb spinpoint f1, asus dvd 2014l1t sata ? czy musialbym raczej wziasc 700w? pytam sie bo jeszcze zsilacza nie kupilem i wole sie juz ubezpieczyc :)

29 Cze 2008, 11:04

Technologia NVIDIA CUDA™:
Technologia CUDA uwalnia moc rdzeni przetwarzających procesora graficznego, aby przyspieszyć działanie najbardziej wymagających obliczeniowo zadań – takich jak transkodowanie wideo – zapewniając do 7x wyższą wydajność w stosunku do tradycyjnych procesorów głównych.

Źródło: Komputronik.pl

Co do zasilacza jeśli crossfire to 700 W (HD 4850 pobiera max 235 W HD 4870 będzie pobierał trochę więcej więc nie wiem czy 700 W to nie za mało)

Pobór mocy HD 4850
Ostatnio edytowany przez JEDREK, 29 Cze 2008, 20:42, edytowano w sumie 1 raz

29 Cze 2008, 20:36

Bedzie hardkor z dwoma grafami na tej zasiłce. 800w rezerwa musi być.
Co do CUDA [strona nie jest już dostępna]

30 Cze 2008, 09:26

Mac napisał(a):Bedzie hardkor z dwoma grafami na tej zasiłce. 800w rezerwa musi być.

kurde, wiec moze najpierw kupie sobie tagana 600w a pozniej dopiero wymienie na 800 jak juz bede crossfirex robil bo po co ma teraz kupowac 700w i przeplacac skoro bede wymienial w pozniejszym czasie na 800 a narazie chyba szescsetka spokojnie pociagnie tego radka 4870 i reszte moich podzespolow, no nie?

30 Cze 2008, 11:07

Da.

30 Cze 2008, 22:40

no i wlasnie chlopaki zaszly male zmiany co do sprzetu, znaczy sie nie wszystko ale czesciowo, bede podawal linki do produktow ktore postanowilem wziasc zamiast tamtych ktore wczesniej ustaliliscie, wiec tak:

-proc: core 2 duo e8400 box----------478 zł
-płyta: gigabyte ga-ep35-ds4-----------373 zł
-ram: Corsair Twin2X Pro DDR2 2x 1GB 800MHz CL-4----249 zł
-dysk: samsung spin point f1 640gb-------------------------217 zł
-naped: asus 2014l1t silver/black box--------81 zł
-zasilacz: tagan 600w bz series---------------393 zł
-obudowa: aplus twinengine bb--------------379 zł
-karta: sapphire radeon 4850------------529 zł
-monitor: Acer 22" LCD P223Wd---------------737 zł
-głosniki: logitech x-540----------207zł
-mysz: a4 tech opto 013 black x2 click-----13 zł
-klawa: logitech deluxe 250 keybord ps2-------26 zł
-listwa: ever komfort------------51 zł
-pasta: aRCTIC SILVER 5------------18 zł
-podkładka: steelseries qk mini---26 zł
-powietrze do czyszczenia: activejet 400ml------12 zł
wiatrak do budy: xthermal 120mm white led 13db----45 zł

+ koszty dostawy 35,9 zł

razem: 3869,9 zł

no i głównie mam zapytanie co do pamieci i monitora, bo dysk zapewne bedzie dobry sadzac po postach maca w poprzednim temacie, wiec jak ogolni prezentuje sie acer? wezcie pod uwage ze nie jestem jakims bardzo wymagajacym uzytkownikiem co do monitora, nie potrzebuje jakiejś super jakosci obrazu jak na samsungu 226bw czy cos takiego, tego 206bw wzialem dlatego ze mi go polecono ale zastanawiam sie nad tym acerem bo ma fajny design i mysle ze pod wzgledem jakosci obrazu tez mnie nie rozczaruje, na temat karty nie bede tez nic mowil bo w temacie juz sie na radka zdecydowalem i sami mi go poleciliscie :) a co do pamieci to zdecydowalem sie zmienic ocz na te corsairy bo ostatnio u kuzyna w minsku mialem okazje zobaczy i jedne i drugie pamieci bo jest pracownikiem w sklepie komputerowym i pozwolil mi przetestowac obie pamiatki na miejscu, wiec nie bede pisal pozostalego sprzetu tylko powiem ze najpierw wlozylem ocz platinum rev.2 i wlaczylem test driva unlimited, 1280x1024 i wszystko na maxa, i srednio wychodzilo 43 fpsy, poziej zmienilem na te corsairy, po za tym ze zajebiscie swiecily wynik poprawil sie o 3 fps bo wychodzilo 46 fpsow, nie robilem innych testow na wydajnosc ale podejrzewam ze tez byloby lepiej, wiec moze cos mi o nich powiecie, bo mnie pozytywnie zaskoczyly, poza tym ze sa z deka drogie :/ ale i tak sie mieszcze w kosztach, wiec slucham propozycji :)

01 Lip 2008, 09:38

Te OCZ to jest strata 100zł. Te 3fps więcej to na 99% nie jest zasługą pamięci. Popatrz na najważniejsze timingi, takie same. Pozostałe nie powinny odgrywać aż takiej roli, ale sie da je przestawić.

Zaś co do monitora... Trzymaj się z dala od tego ścierwa. Za tyle to można kupić 19" nie 22"....
Wyślij odpowiedź