Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
04 Sie 2009, 16:41
Witam!
Tu znowu ja! Mam do was pytanie (a zwłaszcza do osób którzy mieli już z tym do czynienia a nie do tych którzy tylko o tym gdzieś czytali) co do instalacji systemu operacyjnego windows na dysku SATA. Słyszałem że ludzie często mają problemy z zainstalowaniem systemu na takim dysku (jakieś sterowniki do SATA czy coś jest potrzebne). Moglibyście to trochę rozjaśnić. Nie wiem jeszcze jaki system bym na takim dysku zainstalował ale rozważam XP 32 BIT albo Vistę 64 BIT. Jeśli są takie "problemy" z instalacją tych dysków to proszę o opis instalacji na dysku Sata dla obu tych systemów. Mam okazję kupić dysk Seagate 7200.12 500 GB nówkę za pół ceny od kumpla, gdyż go dostał na urodziny, a że ma większy to nie jest mu potrzebny i tylko kwestia jak się taki system instaluję na takim dysku (czy tak jak na zwykłym ATA czy coś jest jeszcze potrzebne) dzieli mnie przed zakupem tego dysku od kumpla. Z góry dzięki.
Pozdrawiam
P.S. Jeśli taki temat był to sorry ale nie znalazłem
04 Sie 2009, 18:47
Z Vistą takiego problemu nie ma. Co innego jeśli chodzi o XP. Trzeba zintegrować sterowniki z płytą instalacyjną. Tu masz instrukcję:
viewtopic.php?f=43&t=14012. Chociaż zazwyczaj XP SP2/SP3 radzi sobie z instalacją bez problemu
04 Sie 2009, 19:30
Nic nie trzeba integrować. Możesz je wgrać w czasie instalacji.
04 Sie 2009, 19:44
Czyli tak. Jeśli się zdecyduję na Vistę 64 BIT to nic nie muszę podczas instalacji dogrywać tak? A jeśli się zdecyduję na XP to musz ściągnąć sterowniki od SATA tak? Aha i teraz te sterowniki będą na stronie producenta dysku czy płyty głównej? A tak nawiasem mówiąc to ten Seagate to w miarę dobry dysk? Chodzi mi głównie o to czy nie jest jakiś taki super awaryjny bo dotychczasowy WD który mam już 3 razy był w serwisie podczas trwania gwarancji.
I jeszcze takie małe pytanie odnośnie stacji dyskietek (nie chce zakładać nowego tematu). Gdzie mam ją odłączyć w biosie (tak żeby płyta główna nie wymagała jej podłączenia, bo mam zamiar wymontować ten element mojego komputera bo szpeci mi obudowę (kolorystycznie) a i tak tego nie używam. Jak tylko to odłączę to pokazuje mi się komunikat że nie ma FDD? Chcę to wyłączyć w biosie ale nie wiem gdzie tzn. znalazłem coś przy czym było napisane FLOOPY ale tam już było DISABLED. Mam bios z rodziny PHOENIX czy jakoś tak.
05 Sie 2009, 18:33
Sterowniki Sata znajdziesz na stronie producenta płyty głównej.
Stacje dyskietek odinstalowałeś w menadżerze urządzeń.
05 Sie 2009, 20:11
Dobra już wszystko wiem, a właściwie to jestem już po montażu i instalacji windows. Instalacja Windows Vista Home Basic 64 BIT przebiegła bez zarzutu. Nie potrzebowałem żadnych sterowników. Stację dyskietek również udało mi się wyłączyć w Biosie, dzięki czemu mam teraz jednolitą obudowę a nie jeden element biały który do reszty nie pasuje. Mam teraz tylko jeden problem: co ja zrobię z ponad 400 GB wolnej przestrzeni na dysku. No nic, coś wymyślę. Temat można zamknąć.
06 Sie 2009, 11:46
ja winde na sata instaluje i nigdy problemów nie miałem (nie musiałem nic do SATA instalować ;x)
07 Sie 2009, 10:47
Są dwa zasadnicze wyjścia:
1. W Biosie przestawić tryb SATA Mode z AHCI na IDE (w biosie szukaj trybu SATA w Integrated Perpiherals). Wadą jest wyłączenie kolejkowania NCQ dysku twardego.
2. Ściągnij ze strony producenta płyty głównej sterowniki trybu tekstowego do kontrolera SATA i zintegruj je z płytą instalacyjną Windows lub wrzuć je podczas instalacji.