Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Instalowanie XP na Windows 7

23 Lip 2010, 22:04

Witam.Wnuczka kupiła Acer Aspire5738zg z systemem Windows 7,ale ponieważ ten system jej nie odpowiada chciałem przeinstalować na Windows XP Professionsl SP3,ale po pierwszym restarcie wyskakuje niebieski ekran z napisem błąd i system zostanie zamknięty,aby nie uszkodzić komputera.Wgrywałem różne systemy i te robione Nlite.Ja mam Acer Extensa 7220 i wgrywałem te systemy i nigdy nie było problemu,a też ma dysk Sata.Co może być przyczyną?
Pozdrawiam.

Re: Instalowanie XP na Windows 7

23 Lip 2010, 22:54

A czy zintegrowałeś sterowniki do IDE/ATA tak jak w tym poradniku -> viewtopic.php?f=43&t=14012 ???

23 Lip 2010, 23:03

Ale mi wcale do tego nie dochodzi,bo zaraz po pierwszym restarcie po wgraniu sterowników wyskakuje niebieski ekran z napisem błąd i system zostanie zamknięty,aby nie uszkodzić komputera.

23 Lip 2010, 23:05

Instalator nie widzi dysku.Do tego wcale nie dochodzi.

23 Lip 2010, 23:07

Instalator nie widzi dysku.Do tego wcale nie dochodzi.

Na to zdanie zawarte w poradniku nie zwracaj uwagi, bo problem może zaistnieć na innym etapie instalacji. Jeśli nie integrowałeś sterowników z płytą instalacyjną XP to zrób to.

23 Lip 2010, 23:58

Mam płytę z integrowaną ze sterownikami i na swoim Acerze Extensa instaluje się bez problemu.Gdy płyta się uruchomi pierwszy jest Instalator systemu Windows po załadowaniu plików komputer się restartuje i powinno ukazać się Zapraszamy do programu instalacyjnego,ale to już się nie pokazuje.Zaraz po restarcie pokazuje się niebieski ekran z napisem błąd i system zostanie zamknięty,aby nie uszkodzić komputera.

14 Sie 2010, 17:34

wejdz w bios-a i poszukaj tam IDE/SATA przestaw to nacisnij f10 y i wio wszystko powinno pojsc ok tez tak robilem na swoim laptopie i wszystko poszlo zycze udanej instalacji pozdrawiam
Wyślij odpowiedź