Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
Wyślij odpowiedź

internet radiowo w laptopie

26 Sty 2008, 16:25

hey sprawe mam troszke pilna bo mam dwa dni w poniedziałek zaczynam robić ale jestem w kropce.

z mkomina nadawany jest sygnał internetu radiowego (mam adres i kody do tego) i mam tez laptopa który jest oddalony o 5 kilometrów na obwodzie monitora w laptopie jest odbiornik fal bo np neostrade z liveboxa co był oddalony o 10 metrów to odbierało i eraz pytanie: jak moge odebrac internet z tego komina?

myslałem zeby kupić taką pałke internetową i gdzieś koło okna miec syslinka wirelles-n i z tego radiowo do laptopa bo głównie chodzi mi o to zeby był bezprzewodowy na tym laptopie i zeby był z tego komina odbirany??? please dajcie znać co i jak moge zrobić (w miare małymi kosztami.

nastąpiła zmiana planów nadajnik jest 300 metrów od komputera w miare pusta droga na prost nadajnika . i jak teraz odebrac ten internet czy antenka na obwodzie matrycy w laptopie odbierze mi sygnał w budynku z tego nadajnika ??? jak zrobić zebym miał ten internet bez przewodu na laptopie odbierając sygnał z 300 metrów please dajcie znać

19 Lut 2008, 13:57

Jedyny sposób aby zbadać czy twój notebook odbiera daną sieć jest włączenie sieci bezprzewodowej. Wchodzisz w Panel sterowania -> Połączenia sieciowe. Jeżeli masz kartę WiFi to powinieneś tam mieć coś takiego jak Połączenie sieci bezprzewodowej,
Image
klikasz prawym przyciskiem myszy i dajesz Włącz. Jeżeli nie masz osobnej aplikacji do obsługi sieci to możesz użyć standardowej która jest w Windows. Klikasz dwa razy w ikonkę połączenia na pasku tray i dajesz Pokaż sieci bezprzewodowe. Wyświetlona zostanie lista dostępnych sieci :)

20 Lut 2008, 19:30

rumun napisał(a):Jedyny sposób aby zbadać czy twój notebook odbiera daną sieć jest włączenie sieci bezprzewodowej. Wchodzisz w Panel sterowania -> Połączenia sieciowe. Jeżeli masz kartę WiFi to powinieneś tam mieć coś takiego jak Połączenie sieci bezprzewodowej,
Image
klikasz prawym przyciskiem myszy i dajesz Włącz. Jeżeli nie masz osobnej aplikacji do obsługi sieci to możesz użyć standardowej która jest w Windows. Klikasz dwa razy w ikonkę połączenia na pasku tray i dajesz Pokaż sieci bezprzewodowe. Wyświetlona zostanie lista dostępnych sieci :)

laptop mi wykryje ruter ale nie wiem w jaki sposub zrobić zeby laptop odebrał internet odbierany przez ten ruter a wiem ze odbiera go bo na kablu gdy ruter do kompa podłącze to jest ok

05 Mar 2008, 18:06

Jaki to router? Podaj model.
Wyślij odpowiedź