Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
09 Mar 2006, 19:34
Witam! Jak długo orjentacyjnie można nie wyłanczać pc-ta.
Mój znajomy nie wylanczał kiedyć pc przez prawei miesiąc <ponoć> ale moja stara 500mhz nie odpowiadał przy 12h
Teraz mam celerona 3,0 z standardowym chłodzeniem ile mogl bym go przetrzymać? Nie chce zeby cos sie spier***
09 Mar 2006, 21:41
Ja najdluzej zostawilam wlaczonego na dwa tygodnie z uruchomionym eMule.Po powrocie do domu reagowal tak samo jak po 3-4 dniach pracy,byl zamulony,ale restart i bylo wszystko ok
Teoretycznie jezeli jest wszystko ok mozna wogole nie wylanczac
09 Mar 2006, 22:02
To przedewszystkim zależy Od PC, jaka ma się płyte główna i jakie dostosowane do niej chłodzenie, odpowiednie również dla zasilacza i procesora.
Ja Nie wyłączałem PC przez Tydzień, bo nie widziałem potrzeby aby musiał chodzić dłużej.
09 Mar 2006, 23:55

aż się boje zapytać o rachunki za prąd

u mnie komp max chodził 14 godzin, bo poprostu nie widziałem powodu aby dłuzej

dziennie chodzi koło 6-8h, z pewnoscią wytrzymałby z 2 tygodnie non stop, na chłodzenie nie narzekam mimo, że to już staruszek (4 i pół roku prawie

)
p0zdr0
10 Mar 2006, 10:13
Mój chodzi po pare dni bez przerwy. Przez ferie non-stop tylko reset trzeba było co tydzien wwalic i tyle. Wielu ludziom chodzi na okrągło cały rok i nie im nie ma.
10 Mar 2006, 22:30
Mój troszke poryty brat pojechał na wakacje i z przyzwyczajenia zostawił komputer włączony(coś ok 3-4 tygodnii)
11 Mar 2006, 16:13
mysle ze robicie sobie jaja po co ma chodzic komp przez caly miech to by kosztowało okolo 50zł za sam kom za prąd !
Mój to chodzi dziennie 2 - 4 h ale jak nie przy nim nie robie to wyłączam
max to 8 h
11 Mar 2006, 16:46
a tak wogule to ile orjentacyjnie kosztuje dajmy na to zasilanie pcta przez 1h wraz z monitorem?
11 Mar 2006, 16:51
Nigdy Nie liczyłem, ale też jestem Ciekaw.
Choć na pewno zależy to od mocy zasilacza.
11 Mar 2006, 19:38
@Hpest
Nie od mocy zasilacza, o od tego ile komp pobiera i ile jest strat na zasilaczu.
11 Mar 2006, 20:36
ja trzyma kompa na chodzie tak po 3-4 dni po tym okresie łapie straszne zamuły i cięzko jest pracować w takich warunkach!!!
a bym zapomiał dzieki kochanej telekomunikacji neostrada rozłacza sie co 24 godziny o tym tez musze pamietac jezeli cos sciagam. zawsze patrze ile godzin mi pozostało do rozłaczenia.
11 Mar 2006, 22:39
Mac ale mieszasz chłopie. Wiadomo im mocniejszy zasilacz tym pobór prądu będzie większy.
12 Mar 2006, 12:11
mój chodzil ok.30 godzini

nic nie poradze sciagalem zeczy wiec wszystko bylo wpozo tylko musialem mu dac odpoczac.Pozdro
12 Mar 2006, 13:14
Hpest napisał(a):Mac ale mieszasz chłopie. Wiadomo im mocniejszy zasilacz tym pobór prądu będzie większy.
Zasilacz bierze tyle ile chce komputerek+to co sie mu straci i nic więcej.
Jak nie wierzysz to sobie podłącz amperomierz do kabla od zasilacza do wtyczki i zmierz jaki jest pobór prądu gdy przeglądasz stronki i tylko tyle a jaki gdy zapuścisz np. 3dm 2k1 albo jakąś nową gierke i bedziesz w nią grał.
A moc zasilacz oznacza ile zasilacz może zapodać bez problemu (w teorii).
12 Mar 2006, 13:40
moc zasilacza nie mac nic wspólnego z poborem pradu!! komp bierze tyle pradu ile potrzebuje a nie tyle jaki ma zasilacz to nie jest suszarka !!
[pozdro