Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Jak podkręcić procesor?

13 Paź 2012, 10:52

Mam laptopa z procesorem intel pentium p6000 (2x 1,87ghz 64bit) i proszę o radę jak bezpiecznie podkręcić procesor, do przynajmniej 2,00. Z góry dzięki.

Re: Jak podkręcić procesor?

13 Paź 2012, 15:34

Procesory te nowsze 2 rdzeniowe podkręca się poprzez zmianę częstotliwości FSB na płycie głównej (ustawienia w biosie). Podczas zmiany FSB podkręca się również pamięć RAM (zwiększa się jej częstotliwość taktowania). Ja np mam komputer stacjonarny z procesorem Core 2 Duo i udało mi się podkręcić procesor z 2,00 GHz do 3,20 GHz a pamięć RAM z 800 Mhz do 1066 Mhz. Co do podkręcania laptopa daj sobie lepiej spokój :). 130 MHz to różnica, której nawet nie odczujesz :D . Laptopy nie nadają się zbytnio do overclockingu. Spowodowane jest to brakiem możliwości wymiany chłodzenia na wydajniejsze (a przy dosyć mocnym podkręcaniu jest to konieczne !). Chyba, że chcesz usmażyć lapka.

Re: Jak podkręcić procesor?

13 Paź 2012, 21:00

Poprzednik już właściwie wszystko wyjaśnił. Overclocking właściwie niespecjalnie się opłaca, jeśli nie masz zamiaru inwestować w komponenty, które temu mają podołać (płyta główna, zasilacz, chłodzenie), bo efekt żaden, a ryzyko spalenia części wyższe niż gdyby nic nie było robione. Żeby mieć jakiś zysk z całego procesu, trzeba też dołożyć nieco do komputera, żeby wszystko grało jak należy.
Wyślij odpowiedź