Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

Jak to jest z tym 64?

15 Wrz 2013, 22:10

jak to jest z tymi systemami, czy instalując sys64 nie będę się musiał obawiać że jakieś programy czy starsze gry przestaną chodzić poprawnie? czy instalując cokolwiek będę musiał za każdym razem sprawdzać czy to jest 32 czy 64 itp

Re: jak to jest z tym 64

16 Wrz 2013, 06:47

Witam.
Od roku używam systemu 64 bitowego (Windows 8 Pro) wcześniej maiłem XP Home.
Cóż mogę powiedzieć... 64 bitowy system to przyszłość. Nie wyobrażam sobie pracy na systemie 32 bitowym w sytuacji gdy dysponuję 4 rdzeniowym procesorem i 16 GB pamięci ram. System 32 bitowy obsługuje max 3,6 GB ram.
Systemy 64 bitowe mogą nie odsługiwać starszych sterowników np. kart telewizyjnych sprzed 10 lat (zwłaszcza, jeśli producent nie zapewnia wsparcia dla swojego produktu). Na Win 8 działają mi wszystkie programy co na XP. Nie działa mi za to tylko jedna gra - Supreme Commander. Reszta programów działa w trybie zgodności i nie ma z nimi żadnych problemów.

Co do instalacji programów nie musisz się przejmować tym czy program jest 64 czy 32 bitowy, choć oczywiście ten 64 bitowy powinien teoretycznie zapewniać o większą wydajność.
System 64 bitowy w połączeniu z dyskiem SDD to demon szybkości.

Re: jak to jest z tym 64

16 Wrz 2013, 17:46

To zależy od wielu czynników, także od szczęścia. Teoretycznie Postal 2 nie ma prawa chodzić na specyfikacji, jaką posiadam (nie obsługuje 64-bitowych systemów, wielordzeniowych procesorów i systemów od XP wzwyż), a mimo to działa dokładnie tak samo, gdy miałem stary komputer (z tą różnicą, oczywiście, że wczytywanie poziomów i start gry są szybsze), co zresztą bardzo mile mnie zaskoczyło, bo jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby Postal 2 działał na wielordzeniowym procesie bez uprzedniego wyłączania dodatkowych rdzeni :P. Także Half-Life z 1998 roku nie ma najmniejszych problemów z działaniem, chociaż słyszałem, że niektórzy mieli problemy na najnowszych systemach z jego stabilnością, ale Valve chociaż raz się postarało i na bieżąco aktualizuje grę i – przynajmniej w moim wypadku – wszystko działa w jak najlepszym porządku.
Ogółem jednak nie powinieneś mieć problemów z przesiadką na 64-bitowy system, o ile wiesz, że któryś z programów, jakie aktualnie posiadasz na pewno nie obsługuje takiego systemu. Dzisiaj jednak większość dostępnych aplikacji działa w obu środowiskach. Lepiej lub gorzej (np. Fraps wysypuje się na starcie, jeśli nie usuniesz pliku fraps.dat z jego folderu), ale działa.
Wyślij odpowiedź