To zależy od wielu czynników, także od szczęścia. Teoretycznie Postal 2 nie ma prawa chodzić na specyfikacji, jaką posiadam (nie obsługuje 64-bitowych systemów, wielordzeniowych procesorów i systemów od XP wzwyż), a mimo to działa dokładnie tak samo, gdy miałem stary komputer (z tą różnicą, oczywiście, że wczytywanie poziomów i start gry są szybsze), co zresztą bardzo mile mnie zaskoczyło, bo jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby Postal 2 działał na wielordzeniowym procesie bez uprzedniego wyłączania dodatkowych rdzeni
. Także Half-Life z 1998 roku nie ma najmniejszych problemów z działaniem, chociaż słyszałem, że niektórzy mieli problemy na najnowszych systemach z jego stabilnością, ale Valve chociaż raz się postarało i na bieżąco aktualizuje grę i – przynajmniej w moim wypadku – wszystko działa w jak najlepszym porządku.
Ogółem jednak nie powinieneś mieć problemów z przesiadką na 64-bitowy system, o ile wiesz, że któryś z programów, jakie aktualnie posiadasz na pewno nie obsługuje takiego systemu. Dzisiaj jednak większość dostępnych aplikacji działa w obu środowiskach. Lepiej lub gorzej (np. Fraps wysypuje się na starcie, jeśli nie usuniesz pliku
fraps.dat z jego folderu), ale działa.