Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

Jak zabezpieczyć komputer przed niepowołaną osobą?

14 Gru 2011, 20:18

Witam postaram sie opisać mój problem jak najdokładniej.
Zacznę od tego że posiadam dwa windowsy Windows 7 oraz Xp.W windowsie 7 posiadam dwa konta urzytkowników moje(Administrator,zabezpieczone hasłem) oraz młodszego rodzeństwa(Zwykłe konto).Jako administrator zablokowałem rodzeństwu kilka uprawnień miedzy innymi wglad na niektóre dyski.Z tego co wiem rodzeństwo próbóje odzyskać owe prawa,poprzez złamanie mojego hasła.Czy moje hasło jest bezpieczne?Czy powinienem obawiać sie złamania hasła,dodam że w dzisiejszych czasach w internecie mozna znaleźć wiele dokładnych instrukcji jak tego dokonać.

Re: Jak zabezpieczyć komputer przed niepowołaną osobą???

14 Gru 2011, 20:29

Nie ma jakiegoś super sposobu na ochronę tegoż hasła. Jedyną opcją jest wprowadzenie hasła kombinacyjnego + zablokowanie pewnych opcji. Które opcje już zablokowałeś??

Re: Jak zabezpieczyć komputer przed niepowołaną osobą???

14 Gru 2011, 20:52

Moje hasło składa sie z 21 znaków w tym cyfr oraz znaków specjalnych:)Posaidam 4 partycje.
1.Z systemem Xp(zablokowałem odczyt i zapis)
2.Z systemem 7 (Zblokowałem tylko zapis)
3.Dysk Z moimi 'śmieciami'(Zablokowałem odczyt i zapis)
4.Dysk z grami (zablokowałem zapis)

Re: Jak zabezpieczyć komputer przed niepowołaną osobą?

15 Gru 2011, 17:15

Koniecznie zablokuj możliwość ingerencji w Rejestr systemu, oraz w Wiersz polecenia.

15 Gru 2011, 17:33

Mógłbys opisać jak to zrobić???

15 Gru 2011, 18:09

Rejestr -> http://www.porady.org/blokada-dostepu-d ... -rejestru/.
Wiersz polecenia -> http://www.porady.org/blokowanie-wiersz ... en-cmdexe/.
Wyślij odpowiedź