Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
25 Lip 2005, 22:16
mam pytanie Jak zalozyc dobrze partycje bo po zainstalowaniu systemu xp zajmuje mi 1.79GB a powinno mniej zajmowac moze cos zle robie.Prosze o pomoc.
26 Lip 2005, 00:36
Zależy jaką masz pojemność dysku, bo bez tej informacji trudno cokolwiek oszacować. Generalizując warto przeznaczyć określoną ilość miejsca na partycję systemową, a pozostałą ilość podzielić według uznania ( w zależności od pojemności dysku). Jeżeli Windows XP po zainstalowaniu zajmuje 1.79 GB, a powinno mniej, to zależy jak wielką różnicę masz na myśli. Dopuszczalne są wahania +/- 8 MB. Ale teraz naprawdę trudno cokolwiek stwierdzić, ze względu na zbyt małą ilość informacji.
26 Lip 2005, 10:20
Sa jakies programy do zmieniania partycji ???? CZy wtedy caly dysk musi byc sformatowany ???? Za odp. dziekuje . PZDR
26 Lip 2005, 10:34
Partition Magic 8.0 tylko na necie jest wersja demo. Najlepiej ściągnąc sobie ten programik z jakiegos klienta sieci p2p a cd key jak zwykle na
serials . ws pozdro
26 Lip 2005, 13:36
mam dysk 80GB
26 Lip 2005, 16:13
jeszcze sa jakiej potrzebne informacje na temat mojego dysku jesli tak to je podam??
26 Lip 2005, 17:23
zrób sobie partycje tym programem co ci podałem i sfrormatuj tylko ten dysk na którym masz wina i na nowo zainstaluj os'a
26 Lip 2005, 17:50
ok zrobie tak ale mam pytanie a jak utworze na nowo partycje i sformatuje c: to mi przypadkiem wszystkie dane nieznikna.
26 Lip 2005, 17:56
Rudolf7 napisał(a):ok zrobie tak ale mam pytanie a jak utworze na nowo partycje i sformatuje c: to mi przypadkiem wszystkie dane nieznikna.
Jak formatujesz dysk, to usuwasz wszystkie dane na nim. Ale tak, jak napisał RainMan, możesz sformatować tylko tą partycję na jakiej jest zainstalowany system. A dane, których nie chcesz utracić, możesz tymczasowo skopiować do innej, utworzonej wcześniej partycji. Formatować dysk i tworzyć partycję możesz także z poziomu DOS-a, a mianowicie konsoli Windows. Ale lepiej użyć do tego programu Partition Magic, ma więcej dostępnych opcji.
26 Lip 2005, 18:39
ok thx za podpiowiedzi a jak utworzyc partycje z poziomu konsoli??pytam tylko z ciekawosci.
26 Lip 2005, 21:53
Rudolf7 napisał(a):ok thx za podpiowiedzi a jak utworzyc partycje z poziomu konsoli??pytam tylko z ciekawosci.
Możesz to zrobić przy instalacji systemu Windows. Masz opcję (R), czyli repair, a także instalacja systemu. Przy instalacji oraz formatowaniu masz możliwość utworzenia partycji. Oczywiście uruchamiasz Windowsa z płyty... Pozdrawiam!
26 Lip 2005, 23:12
to lepiej uzyje programu Partion Magic dzieki za odpowiedzi
27 Lip 2005, 13:33
sciaglem program Partion Magic 8.0 i jak zrobie partycje to mi wyskakuje okienko Product Activing cos takiego a powinien sie komputer uruchomic ponownie co ja mam teraz zrobic??