Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
26 Cze 2008, 18:48
Witam
Muszę w domu rozdzielić internet na kilka kompów, które znajdują się w różnych końcach domu. Nie wiem jak się do tego wogóle zabrać jaki sprzęt jest potrzebny, czy mógłby ktoś mi coś na ten temat poradzić?? Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam
26 Cze 2008, 19:07
Jakiego masz dostawce internetu i ile masz na to funduszy przeznaczonych?
26 Cze 2008, 19:11
No ciekawa lektura, z tym, że nie mam możliwości już doprowadzenia przewodów jakiś jak mniemam specjalnych(skrętka czy tym podobne), idzie to może zrobić przez zwykłe kable telefoniczne?? albo w jakiś inny sposob??
korzystam z neostrady, i co do funduszy to wiadomo najlepiej jak najtaniej i najlepiej, przypuszczam ze to troszke moze kosztowac, napewno nie chce na to jakies fortuny przeznaczac tak w granicach zdrowego rozzadku
26 Cze 2008, 19:27
wiec tak MODEM PEWNO MASZ jaki podaj nazwe?
tera ruter
TP-LINK lub Router D-Link
http://www.allegro.pl/4437_router.html? ... view=gtext
potem kazdy komp musi miec karte wifi
Karta WiFi TP-Link lub KARTA WiFi D-LINK ewentualnie na usb EDIMAX EW-7318USg mam dobrze sie sprawuje.
http://www.allegro.pl/10858_karty_wlan. ... view=gtext
po zakupie dalej bedziemy robic.
26 Cze 2008, 19:33
ale wiesz co nie jestem pewien czy wifi zda relacje, ponieważ to jest dom i ma troszke scian i sufitów zelbetonowych, a z tego co slyszalem to wifi sobie z tym nie poradzi. Tzn jest tez tak ze ten router stal by przy klatce schodowej wiec do jednego kompa by mu tylko drzwi przeszkadzaly a co to reszty na pietrze to nie wiem czy by sygnal dotarl. AModem mam Sagema taki jak dostałem z neostrada.
26 Cze 2008, 19:42
JA MAM do brata kompa 3 plyty zel betonowe i sila sygnalu dobra
a prze 1 plyt mam tak
powiec wiecej ile tych plyt scian ale sadze ze da rade.
26 Cze 2008, 19:46
a jaki router bys mógł mi polecić??
26 Cze 2008, 19:47
no przecie ci polecilem poczekaj niech ktos wiecej sie wypowie.