Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
06 Lut 2008, 17:00
Witam!
Mam w domu od niedawna dwa komputery (w tej chwili mój jest uszkodzony i muszę korzystać z peceta siostry-jeśli chcesz pomóc mi go naprawić to spójrz na tema "komp działa ale i nie działa) i chce na dwóch mieć internet jednak nie mogę. Mam neostradę LIVEBOX TP ale to za przeproszeniem gówno a nie modem. Mam podłączony nim tylko jeden komputer (mój) bo do siostry nie dosięga zasięg bezprzewodowy. Podajcie jakieś dobre routery za przystępną cenę tak żeby zasięg bezprzewodowy nie był zakłucany przez dokładnie dwie ściany które musi pokonać. Z góry dzięki.
06 Lut 2008, 17:08
Chciałem dodać że router ma mieć wbudowany modem adsl
06 Lut 2008, 20:59
ja mam router w piwnicy 2 gobe sciany pod spodem i dziala mi i laptop i komp stacjonarny...
router sie nazywa TP-LINK TD-W8910G
a Adapter na usb ktory sie laczy z routerem TP-LINK TL-WN321G
Router ok. 150 zl
Adapter ok. 40 zl
TP-LINK to jedna z najlepszych firm które robią takie rzeczy do kompów wiec naprawdę polecam. Ja sam mam takie urządzenia, router ma wbudowany firewall wiec masz w miare bezpiecznego neta ;]
06 Lut 2008, 23:56
TP-LINK rzekłbym jest to bardziej alternatywa zamiast np D-linka czy też innych np ovislink czy linksys. Ja polecam Ci bardzo dobry router adsl linksys wag54gs. Sprawdzony i działa bez zarzutów, montowałem właśnie ten model na neostradzie
http://allegro.pl/item302815509_router_ ... g54gs.html
cena 210 zł
Wracając do tp-linka no tu masz np alternatywe do tego linksysa jakbyś nie miał tyle pieniędzy na linksysa
http://allegro.pl/item308565269_neostra ... 24_fv.html
Beż żadnych adapterów itd i masz za 150 zł, a nie za 190 zł.
07 Lut 2008, 17:44
Zaraz ty wiesz chlopie po co są adaptery?
Na kompa stacjonarnego masz albo kartę sieciowa za 100PLN albo kupujesz se adapter na USB.
To tamtego masz wymagania karty sieciowej takiej jak są w laptopie wbudowane...
Ja Polecam tylko TP-LINK chociaż nie tylko ja nie jeden informatyk u mnie był i mówił ze dobrze wybrałem chociaz ja tez bo dobrze mi neta ciągnie, nie jedno czasopismo także pisało o routerach i TP-LINK był na pierwszym...
08 Paź 2008, 19:00
Witam po dłuższej przerwie. Postanowiłem nie kupować wtedy routera bo po awarii mojego kompa musiałem przytargać kompa siory do mojego pokoju żeby w domu był net, a kiedy mój komp już działał nie odinstalowywałem Liveboxa tylko przeniosłem kompa siory do jej pokoju i co się stało? Ona miała neta miała, bo temat odżył kiedy przeszedłem do Netii i musiałem oddać Liveboxa. Kupił ten zestaw
http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_b ... ,id,56315/i u na kablu on działa bez zarzutu (nie wiesza się, nie gubi łączności itp). Był on dobrze skonfigurowany, ale u siory nie mogę połączyć się z netem. Problem wygląda tak: zainstalowałem adapter i adapter łączy się z routerem ale nie moge się połączyć z netem. U mnie wszystko śmiga elegancko. Router był dobrze skonfigurowany. O co chodzi? Czy adapter też trzeba jakoś skonfigurować po instalacji?? Będe szukał jeszcze po necie ale pisze już tu bo pewnie i tak musiałbym o tym napisać a ludzie obeznani w świecie sieci i routerów może mają na coś takiego sposób.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi