Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
25 Sie 2013, 03:03
Witam zastanawiam się jakiego windowsa wgrać na ten sprzęt oto parametry
Intel pentium dual core e5200 2.5 ghz
8 gb ram ddr3 1333 mhz
nvidia gt 520
gigabyte ga g41m combo
dysk 500 gb
25 Sie 2013, 11:42
Na pewno 64-bitowy, „7” lub „8”.
Tu masz darmowe obrazy Win 7, jakbyś potrzebował.
25 Sie 2013, 12:54
Zainwestuj w Windows 7 - to pewny i stabilny system w odróżnieniu od Windowsa 8 z którym miałem sporo problemów szczególnie w kwestii kompatybilności urządzeń czy WiFi.
25 Sie 2013, 13:19
Ja bym polecił Windows 8 Pro 64 BIT. Jest szybszy od 7.
miałem sporo problemów szczególnie w kwestii kompatybilności urządzeń czy WiFi.
To dziwne. Ja mam "Ósemkę" od pół roku i mogę szczerze powiedzieć, że wszystko śmiga jak należy. Nawet gry sprzed 10 lat. Brak problemów z urządzeniami. Nawet stary bluetooth i klawiatura midi działają jak należy. Po zainstalowaniu sam pobiera wszystkie sterowniki. System jest stabilny i ciężko o to aby się "wysypał". A na dysku SDD przy 16 GB Ramu i procku i5 3 Ghz to demon szybkości.
25 Sie 2013, 15:07
Nie każdemu zależy na super zajebiście szybkim starcie systemu i nie-wiadomo-jakiej prędkości działania, a Win 7 nie przegrywa tak bardzo z „8”. Poza tym skargi na Win 7 mieszczą się w granicach błędu statystycznego, a co do Win 8 każdy ma jakieś ale, począwszy od braku Startu na problemach ze starszymi aplikacjami i sterownikami skończywszy.
25 Sie 2013, 15:16
Ok bo obecnie mam core 2 duo e6300 i win 7 nie kiedy przytnie ale pentium dual core e5200 ma większa taktowanie 45 mm i zawsze będe mógł go ejszcze bardziej podkręcić
26 Sie 2013, 09:06
JEDREK napisał(a): A na dysku SDD przy 16 GB Ramu i procku i5 3 Ghz to demon szybkości.
Dokładnie tak samo zachowuje się siódemka na podobnym sprzęcie - start w dosłownie w mgnieniu oka, więc nie widzę argumentów przemawiających za ósemką. No chyba, że komuś zależy na kafelkach i aplikacjach ściąganych ze specjalnego sklepu - ale to raczej dla typowych casuali jest, nie oszukujmy się. Reszta i tak skorzysta z desktopowych wersji.
26 Sie 2013, 11:58
Fakt, Windows 8 jest minimalne szybszy od 7. Przy dysku SSD który posiadam różnica jest niemal niezauważalna. Wam może system działał bez problemu ale moje przygody z ósemką nie są wymyślone. Były problemy z łącznością WiFi. Drukarka raz drukowała, raz nie. Zdaję sobie sprawę, że to kwestia sterowników. Niestety do tej pory niektórzy producenci nie zadbali o odpowiednie aktualizacje.
Windows 8 jest bardzo wydajny jednak ze względu na stabilność wybrałem Windows 7.
11 Wrz 2013, 16:02
Czy 2GB RAM-u wystarczy do obsłużenia Windows 7?
11 Wrz 2013, 17:17
Podobno to bezpieczne minimum tj. pozwala na swobodne korzystanie z systemu, przy czym, oczywiście, należy zapomnieć o graniu czy uruchomieniu zestawu większego niż przeglądarka + odtwarzacz. Chociaż kiedyś czytałem, jak jakiś koleś podobno odpalił Win7 na 128 MB Ramu i nie miał problemów ze stabilnością.
15 Wrz 2013, 17:31
Chociaż kiedyś czytałem, jak jakiś koleś podobno odpalił Win7 na 128 MB Ramu i nie miał problemów ze stabilnością.
Najlepsze, że wtedy się uruchamia kilka godzin

.
Ostatnio edytowany przez
Selma82, 18 Gru 2013, 14:18, edytowano w sumie 1 raz
15 Wrz 2013, 19:10
Nie, twierdził, że system chodził w miarę sprawnie, tylko uruchomienie czegokolwiek trwało wieki.