Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
08 Paź 2015, 09:45
Witam, windows 8.1 czy 10 ? Jaki polecacie plusy i minusy ? Pozdrawiam
08 Paź 2015, 11:23
Bierz 10. Nie ma wielkiej różnicy ale dziesiątka to najnowszy więc usprawniony. Do tego masz obsługę DX12 więc bardziej przyszłościowy pod gry.
09 Paź 2015, 21:26
To zależy od twoich oczekiwań względem systemu. Generalnie mam styczność na co dzień zarówno z 8.1 jak i systemem Windows 10. Pierwszego używam w konkretnych celach, drugi pozostaje na dysku jako OS testowy. Osobiście odwrotnie niż kolega wyżej, odradzam ci instalacji W10. Na chwilę obecną, pomimo, iż wyszedł z fazy beta-testów i trafił oficjalnie do sprzedaży (lub darmowej aktualizacji), to nadal pozostaje niedopracowany. Po pierwsze: do Microsoftu trafia wiele informacji o tobie i twoich działaniach, jeśli nie zainstalujesz oprogramowania firm zewnętrznych blokujących nad-aktywność 10-tki względem użytkownika. Po drugie wiele aplikacji (w tym starszych gier z lat 2003-2008 zabezpieczonych DRM oraz programów pirackich, które W10 blokuje) i sterowników, a także sprzętu (w tym laptopów) nie jest z tym OS-em oficjalnie zgodnych. Bywają problemy nawet z takim oprogramowaniem jak pakiety zabezpieczające (choćby osławiony KIS_16). Na chwilę obecną Windows 10 jest wciąż niedopracowany i wymaga wiele uwagi od strony nie tylko producentów jak i jego twórców. co potrwa zapewne około roku lub półtora. Zalecam instalację W8.1, który możesz odpowiednio skonfigurować do własnych potrzeb, a także dopasować rozmiar lub całkowicie usunąć kafelki, (nie wszystkim odpowiadają); pojawiło się z powrotem także menu Start, aczkolwiek uruchamiane prawym przyciskiem myszy (nie lewym, który przełącza kafelki w tryb pełnoekranowy) i z pewnością wiele rzeczy w 8.1 zostało usprawnionych. Sam go używam i mogę napisać tylko tyle, że przyzwyczaiłem się dość szybko do nieco zmienionego interfejsu na tyle, iż zaprzestałem korzystać z dobrej i wciąż popularnej 7-ki. W dodatki bywa szybszy od 7-ki i u mnie był stabilniejszy. Co do Windows 10, owszem, tylko ten jest zgodny z DX12 (nie ma nawet kart graficznych w pełni zgodnych z tym standardem, powtarzam W PEŁNI; to dopiero ma zaoferować następna generacja układów GPU), lecz na rynku jest zaledwie kilka gier zgodnych z tymi bibliotekami i upłynie sporo czasu zanim na dobre zdominują rynek. Tak więc popieram raczej instalację jego starszego brata. Ostateczna decyzja w końcu i tak należy do ciebie. Więcej o obecnych systemach operacyjnych dowiesz się z wyszukiwarki Google'a. Artykułów na ten temat jest masa.