Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
04 Kwi 2011, 21:22
Witam
Mam słaby internet radiowy 512kb/s .Chce zmienić na szybszy tylko nie wiem jakiego dostawce wybrać czy neostrade tp, netie czy coś innego napewno nie chce wybierać radiówki bo to jest koszmar nie internet nie dość że wolny to jest kiedy chce.Więc prosze was o pomoc interesował by mnie internet tak do 6 mb/s jakby ktoś mógł wybrać dla mnie korzystną oferte bo ja zabardzo się na tym nie znam.
04 Kwi 2011, 23:07
Widzisz bo z radiówką to jest tak jak administratorzy sieci robią tzw. uryne. Gdyby były zainstalowane dobre urządzenia(choćby mikrotik czy ubiquiti) zarówno na stacji bazowej jak i klienckiej oraz wszystko poprawnie skonfigurowane to nie byłoby problemów z tym. Sieć radiową można naprawdę zrobić porządnie i będzie to chodzić choćby w porach deszczowych czy opadach śniegu. Widocznie Twój ISP nie przykłada do tego wagi i uznaje zasadę jak co niektórzy operatorzy, że najlepiej jest złapać klienta na umowę

a najlepiej na umowę 3 letnią i niech się dzieje co chce. Możesz wybrać neostradę czy też kablówkę nikt nie jest w stanie powiedzieć jakich usługodawców masz u siebie w rejonie. Przy neostradzie lepiej dołożyć parę złoty do 20MB, bo jak weźmiesz przykładowo 6mbitow, a później gdy będziesz chciał podwyższyć prędkość będziesz musiał wziąć razem z telewizją
Pozdrawiam
05 Kwi 2011, 15:24
mieszkam na wsi dostęp mam od firmy z tarnowa ja jeszcze nie narzekam bo internet mam choć nie zawsze jest ale jest a koło mnie sąsiedzi mają taki przypadek że neta nie ma cały czas z firmy przyjeżdżają codzien i tak nie umią się uporać w problemem mnie to już śmieszy więc zamierzam szukac innego dostawcy bo umowe moge z nimi zerwać wtedy kiedy chce ponieważ umowa skończyla się rok temu .
05 Kwi 2011, 16:02
Może mają problemy z sygnałem. Jeśli firma nie spełnia oczekiwań to może rzeczywiście warto poszukać innego dostawcy.
05 Kwi 2011, 20:30
W takim razie podejrzewam, że oprócz radiówki jesteś skazany na Internet na łączach TP. Odwiedź strony TP, Netii, Ery, Orange i wybierz najbardziej odpowiadającą Ci ofertę.
05 Kwi 2011, 22:10
miałem przedtem telefon w tp teraz jestem w netii (telefon) chciałem właśnie zaniedługo zadzwonić o nich w sprawie internetu lecz spotkałem się z fala krytyki na netie że słaby net lub jego brak słyszałem że same problemy z nimi
06 Kwi 2011, 13:55
Neostradę też krytykują, nie ma nic idealnego. Co do Netii, mam u nich Internet już 4 lata, obecnie 6 Mbit/s i nie narzekam, więc od siebie mogę polecić. Skoro masz u nich telefon to mogło by to być najbardziej opłacalne, gdyż w pakiecie jest jeszcze taniej.
06 Kwi 2011, 18:20
Dokładnie, jak napisał najlepszym. " Cudze chwalicie, swego nie znacie" . Każdy operator ma plusy i minusy

.
06 Kwi 2011, 21:06
Miałem tele2 bardzo dobrze chodziło . Ogólnie teraz wybierał bym jak najwięcej Mb/s za jak najmniejszą cenę. Co sądzcie o ups i vectra
06 Kwi 2011, 21:29
Tele2 to teraz Netia. A UPC i Vectra to raczej w miastach.
07 Kwi 2011, 01:28
warto jeszcze zajrzeć do multimo, nie mają tak przeciążonych łącz.
10 Kwi 2011, 11:37
a cyfrowy polsat ma niby jakiś fajny net
10 Kwi 2011, 12:20
Według mnie to lipa. Często się rozłącza.
10 Kwi 2011, 12:31
Kumpel ma i chwali
10 Kwi 2011, 13:03
Mój też ma i gani

. To zależy pewnie od rozmieszczenia, albo czegoś takiego.