TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

jedno łącze na dwa kompy

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

jedno łącze na dwa kompy

Postprzez DAGER » 06 Mar 2008, 22:03

PostUA:

elo mam problem dzis zalozyli mi drugie lacze na drugiego kompa i jest taka sytuacja jak wlacze np skype i rozmawiam to na tym drugim kompie niema neta :shock: i odwrotnie czy to jest normalne czy cos jest nie tak ??:( jestem w sieci lan mam to samo ip z dwoch komputerow .pls o odpowiedz
Awatar użytkownika
DAGER
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 16 Sty 2007, 22:31

Postprzez Dawid255151 » 06 Mar 2008, 22:47

PostUA:

mam to samo ip z dwoch komputerow .pls o odpowiedz

2takie same IP nie mogą być zmień na tym drugim komputerze ip np. końcówkę z 75 na 74
czyli np. na pierwszym komputerze nr 74 a na drugim 75
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Postprzez 1jaa » 06 Mar 2008, 23:34

PostUA:

Jesteś pod jakimś routerem? switchem?, wyskakuje Ci komunikat konflikt ip w sieci?
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35

Postprzez DAGER » 06 Mar 2008, 23:53

PostUA:

ze skrzynki na dachu kazde lacze niezaleznie idzie do innego komputera a jak jest podlaczone to niewiem ,komputery NIE sa ze soba razem podlaczone zadne routery a ni cos tam tylko od admina sieci lan gdzies na dachu sa jakos laczone ehh nie czaje juz tego :evil: nie wyskakuje mi zaden bład ip ani nic tylko poprostu jeden komputer albo niema neta albo jest tylko ze tak chodzi ze szkoda gadac :shock:
Awatar użytkownika
DAGER
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 16 Sty 2007, 22:31

Postprzez 1jaa » 08 Mar 2008, 00:21

PostUA:

Rozumiem. Więc tak:
U siebie i u kolegi wykonajcie ten sam zabieg:

Start -> Uruchom -> cmd -> enter

Wpisujesz komende ipconfig /all i wyskakuje coś takiego:

Image

Jak wam to wyskoczy to sprawdźcie nr mac czyli adresy fizyczne, a najlepiej zróbcie screeny i wklejcie ja porównam.

A dlaczego tak chcem? Ponieważ, wasz dostawca internetu(admin) możliwe, że ustawił na routerze nie automatyczne przypisywanie ip (dhcp), ale dał wam internet po mac'u(przypisał internet do nr fizycznego karty sieciowej). Jeżeli Ty i Twój kolega macie ten sam adres fizyczny (MAC) to znaczy, że będzie was tak rozłączać na zmiane i nie będzie wyskakiwać konflikt.

Wklejcie screeny tutaj z tych dwóch komputerów.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników