Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
17 Paź 2005, 18:18
Ludzie pomóżcie! Coś mi siedzieje z kompem, tzn gdy jest zalozona karta sieciowa zawiesza sie. Jedna chodziła w kompie okolo 2 miechów i zaczoł się komp zawieszać wykapowałem ze to ona wymieniłem na inną chodził jakies 5 dni i było dobrze, a teraz znowu to samo się dzieje. Po wyjęciu jej jest wszystko ok. Nawet odłączenie kabla sieciowego nic nie daje. Bez róznicy czy na komputerze jest zainstalowany win 98 albo XP i tak sie zawiesz nawet swieżo po formacie. Najczęściej zawiesza sie na biosie podczas uruchomiania.
18 Paź 2005, 01:17
Sprzęt Ci się gryzie
18 Paź 2005, 08:04
Tak ale dlaczego chodził przez 2 miechy dobrze? Nic nie było wymieniane, zadne sterwniki nie zmieniane. I to jest tak że czasami nie moge kompa włączyć a czasami chodzi cały dzień i sie nie zawiesi. Dziś przy włączaniu zawisił sie w tym miejscu jak pokazuje ilośc ramów, napędy i dyski
18 Paź 2005, 15:46
Pewnie nie zawsze POST przechodzi.
Nie podkręcałes nic??
Bo mi sie widzi że tak albo slot PCI masz zepsuty.
Zaktualizuj BIOS
18 Paź 2005, 19:40
Nic nie kręciłem przy kompie. A może być to przyczyną że kiedyś piorun walną w kabel od neta i sie karta sieciowa spaliła?
18 Paź 2005, 20:40
Tlenowy napisał(a):Nic nie kręciłem przy kompie. A może być to przyczyną że kiedyś piorun walną w kabel od neta i sie karta sieciowa spaliła?
mi sie wydaje ze tak,bo chyba piorun mogl pojsc dalej ale nie psuc innego sprzetu tylko cos lekko oszkodzic
jak sie myle - wybaczcie ale nie znam sie zbyt wiele na sprzecie
20 Paź 2005, 15:09
Proponuje sciagnac jakiegos botowanego linuxa i zobaczyc czy bedze chodzic. Polecam Knoppixa 4.0
20 Paź 2005, 18:09
Proponuję przetestować komputer programem BurnInTest firmy Passmark.
20 Paź 2005, 19:36
A może jakis link do tego programu? Sciągnełem jakiś to wyskoczyła mi informacja o wirusie
Byłem dziś w serwisie gdzie kupiłem płyte główną i powiedzieli mi ze to najprawdopodobniej bios pada. Możliwe to jest?
To jeszcze jedno pytanko w sprawie linuxa:
Znalazłem Mandrake 10.0. Czy on dobry jest?
Czy można zainstalować go razem z windowsem?
Jak to jest ze sterownikami?
Jak to jest z przeglądarką internetową? Jaka jest oryginalnie?
20 Paź 2005, 21:50
Tlenowy napisał(a):A może jakis link do tego programu? Sciągnełem jakiś to wyskoczyła mi informacja o wirusie
- Kod:
http://www.passmark.com/download/index.htm
20 Paź 2005, 22:44
Mandrake jest taki sobie bardziej bym CI polecil Knoppixa jest on na podstawie Debiana. Dystrybucje ta znajdzesz w dziale download na stronie
www.ipworld.only.pl
Knoppixa instalujesz poleceniem knoppix-installer
Mozesz mies Windowsa i jakiegos linuxa, do wyboru systemu sluzy np program LILO. Jest on automatycznie instalowany i konfigurowany.
Przegladarka jest Mozilla Firefox.
Ze sterownikami czasami sa problemy ale zazwyczaj wszystko chodzi,tylko ze npo nieosiagniesz bez konfiguracji bardoz dobrej grafiki. Ostatnio kumpel robil sobie grafe na knopperze i jest lepsza niz na windozie. Programow jest wiele tak jak na winshit.
Programy znajdziem miedzy innymi na
www.linuxsoft.cz./pl
21 Paź 2005, 14:42
Jednak zainstaluje linuxa ale zostawie se też windowsa.
To jeszcze pare pytań w sprawie linuxa:
Czy obsługuje takie same systemy plików jak win(tzn np mp3 alb wmv)?
Prosił bym o jakiś poradnik lub link do poradnika jak zainstalować linuxa Knoppix 4.0.2.
Jakiś link do tego LILO
Jak sciągne tego linuxa to będzie jakś instalka czy musze go na płyte wypalić(sciągam go z
http://www.ipworld.only.pl)i odpalać kompa z płytki żeby instalator odpalić?
Jak narazie to wszystko bo myśle ze dziś do jakiejś 24 sciągne go.
Póżniej będe miał wiencej pytań
21 Paź 2005, 15:23
Sciagasz obraz plyty *.iso. Musisz wypalic to na plyte i uruchomic ponornie komputer i wcisnac F8 lub F11 zalezy od plyty glownej. Potem musisz wybrac urzadzenie w jakim znajduje sie płyta. Potem wyskoczy ekran powitalny i wciskasz "Enter" i sie uruchomi KDE(srodowisko graficzne),wczesnije automatycznie wykryjesz sprzet i przypisze strerowniki.
LILO niebedze ci potrzebne,poniewaz jest w knoppixie.
Poradnika instalacji nie mam i niemam zbytnio czasu teraz szukac ale opisze ci tak w skrcie:
1. Botujesz plytke
2. Uruchamiasz konsole
3. Wpisujesz "su" (w tym momecie logujesz sie na root'a , czyli na administratora)
4. Wpisujesz "knoppix-installer"
5. Teraz wyskoczy okienko klikasz "ok"
6. Chyba na 3 pozycji znajduje sie program do robienia partycji klikasz na niego i Dlalej-Next
7. Musisz utworzyc partycje swap i na system (swap'a proponuje 256MB lub 512, ta druga mozesz zrobic jakies 3GB(pozniej napsize ile zajmuje system z adobe reader7.0 zainstalowanym)
8.Wybierasz 2 pozycje i next i wpisujesz hasla host itp
9. Uruchamiasz ponownie i wszystko smiga:)