Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Karta graficzna zmienia obroty

19 Paź 2008, 11:19

Witam! Od 2 dni jestem posiadaczem karty graficznej GF 9600GT oraz zasilacza Chieftec 400W. Dziwi mnie bardzo, że karta graficzna zmienia swoje obroty przy korzystaniu tylko i jedynie z gadu-gadu, albo z opery :/ Raz pracuje szybciej, raz wolniej. Co może być tego przyczyną? Czekam na odpowiedzi ;)

Re: Karta graficzna zmienia obroty

19 Paź 2008, 11:31

Ściągnij Everst Ultimate, potem przechodzisz do zakładki komputer >czujnik i spisz tempki grafy.
Najnowsze stery do niej masz zainstalowane??

19 Paź 2008, 12:21

Procesor graficzny 40 stopni.
Zainstalowałem sterowniki z płyty dołączonej do grafy. Są tam 3 wersje sterowników i zainstalowałem drugie, bo w najnowszysch pisało, że to nie do tej karty graficznej.

Ps. Widzę po twoim zdjęciu kompa, że masz wentylatorek na procesorze w drugą strone niż są dziury na obudowie? To się tak zakłada, czy Ty nie miałeś innej możliwości? Bo ja mam freezer 7 pro i mam wiatrak obrócony w tył obudowy.
Ostatnio edytowany przez Cfaniak2d, 19 Paź 2008, 12:24, edytowano w sumie 1 raz

19 Paź 2008, 12:24

Odinstaluj te co masz z dodaj\usuń programy, oczyść kompa Ccleanerem i zainstaluj te na XP, a te na Viste x86.

19 Paź 2008, 13:01

Zainstalowałem, ale dalej to samo.

19 Paź 2008, 13:08

Jeśli karta się nie przegrzewa to nie masz się czym przejmować,czy różnica obrotów jest dosyć duża ?

19 Paź 2008, 13:30

Chodzi tutaj o dźwięki jakie wydaje, bo jak zmniejsza swoje obroty to lekki pisk taki nieprzyjemny jest :D Ale temperatura w porządku. No nic, trzeba będzie przeżyć :P

19 Paź 2008, 14:49

Hah, karta ustala sobie prędkości wentylatora w zależności od temperatury. Gdzieś w sterownikach da się to wyłączyć.
Wyślij odpowiedź