Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
19 Wrz 2012, 18:24
Mó problem polega na tym, że w ostatnim czasie nie mogę uruchomić komputera w trybie normalnym, ponieważ od razu następuje reset. W trybie awaryjnym pojawia mi sie na pulpicie komunikat : Komplkacja 2600.xpsp_sp2_qfe.061030-0020 . Aktualizowałam już service packa ale dalej nic. Nie mogę też ( z niewiadomych mi przyczyn) wykonać logów w OTL. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
19 Wrz 2012, 19:29
Jakiś błąd wyskakuje podczas robienie logów?
20 Wrz 2012, 15:00
wykonalam log (nie moge znalesc nieztety extras)
tutaj otl.txt:
http://www.wklej.eu/index.php?id=6594559de2
20 Wrz 2012, 15:05
Nie wiem skąd wziąłeś te dziwaczne ustawienia OTL, bo na pewno nie z tego forum. Ale mniejsza o to.
Z podłączonymi pamięciami przenośnymi użyj
UsbFix z opcji
Deletion i podaj utworzony log.
Następnie zastosuj
ComboFix i daj log z niego.
Temat przenoszę do działu Bezpieczeństwo, bo ze sterownikami nie ma to zbyt wiele wspólnego.
20 Wrz 2012, 15:14
wlasciwie to po częsci ma ponieważ problem polega na tym, że sterowniki do drukarki mi nie działają a kiedy probuje zainstalowac wyswietla mi sie problem z print spooler. Ostatnio ktoś z współużytkowników tego komputera zawirusowal pliki w folderze win32, wiec usunelam je za pomoca malware(oczywiscie problem juz istnial).
20 Wrz 2012, 15:17
Sterowniki sobie na razie daruj, bo masa infekcji tu jest, których trzeba się pozbyć.
21 Wrz 2012, 00:27
usbfix zacial sie po 23% wiec zastanawiam sie czy od razu uzyc combofixa, tylko ze mam zawirusowany caly folder system32 (wlasciwie wiekszosc).
21 Wrz 2012, 15:37
nie mogę wykonać skanu ponieważ wyświetla mi się komunikat o wirusie modyfikującym pliki virut. co dalej?
21 Wrz 2012, 16:39
Hmmm... Jeśli nie masz nic ważnego na komputerze, to może niegłupim pomysłem byłoby zrobienie formatowania? Komputer na pewno po tym będzie na tyle sprawny, żeby moć go oczyścić do końca (ale dla pewności poczekaj na kogoś bardziej kompetentnego)
21 Wrz 2012, 17:29
Virut, niedobrze. Zapoznaj się z tym
infekcje-plikow-wykonywalnych-t20698.html i zastosuj do instrukcji leczenia.
25 Wrz 2012, 22:45
a wiec, za pomoca przywracania sytemu powrocilam do stanu z przed infekcji, a takze usunelam zrodlo resetu komputera. Wykonalam skan combofixem i wszystko dziala jak nalezy. tutaj logi:
http://wklej.eu/index.php?id=803426e488dzieki za pomoc
26 Wrz 2012, 15:09
wszystko dziala jak nalezy.
No to jeszcze nie koniec. Podaj nowe logi z wymagane przez Regulamin Działu.
26 Wrz 2012, 20:09
Zrób także podane w instrukcji skany, bo nie wiadomo, czy Virut został całkowicie "usunięty".