Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

Komputer nie właczał się, 4 piknięcia biosu

06 Lip 2010, 16:34

Witam!
Dzisiaj po wyczyszczeniu komputera wewnątrz miałam problem z uruchomieniem. Mianowicie, po naciśnięciu przycisku zapalały się lampeczki z moca i HDD, ale obraz nie dochodził do monitora jakby sprzęt nadal był wyłączony. Po kilku sekundach pojawiły się cztery piknięcia prawdopodobnie BIOSU (tak wyczytałam w internecie, jeżeli się mylę to przepraszam) poczym nic więcej się nie działo. Lampeczki się świeciły i nic dalej. Po kilkunastu próbach udało się włączyć komputer.. Wszystko normalnie niby. Zaciał się jednak przy włączeniu gry. Trzeba było zresetować. Znów pikanie i problem z włączeniem. Kilkanaście prób i zaskoczył. Podjełam drugą próbe uruchomienia czegokolwiek. Internet ruszył, przy grze wywaliło niebieski ekran z wieloma literkami i procesami poczym nastapił reset. Wyglądało na jakiś bład systemowy. Po drobnej walce z odpaleniem udalo się i odziwo WSZYSTKO DZIAŁA! Normalnie wszystko się uruchamia.
Postanowiłam sprawdzić czy jeżeli zresetuje komputer wszystko odpali się normalnie. Udało się, system się zresetował i uruchomił bez problemu. Następne co sprawdziłam to normalne zamknięcie systemu i uruchomienie go normalnie z przycisku. Pikanie znów się pojawia. Udało mi się jednak dojść do jakiejś reguły. Po tym jak pojawia się pikanie i zresetuje komputer (Nie wyłącze, lecz zresetuje) zazwyczaj wszystko normalnie sie odpala.
Prosze o pomoc. Co może się dziać? Czytałam wiele tematów na ten temat. Ludzie pisali, że może się coś spaliło itd, ale chyba gdyby się spaliło to nic by nie ruszyło, prawda? a mi się komputer jakimś cudem uruchamia. Nie wiem jak dlugp to potrwa, prosze o jakieś rady. Przepraszam za ewentualne błędy w tekście.
Czytając inne tematy dowiedziałam się, że mogą być potrzebne dane na temat sprzętu jaki mam. Oto one:
Typ BIOSA: AMI

Niestety, program EVEREST nie zna nazwy mojej płyty głównej... to chyba trochę dziwne. Nazwy procesora też nie czyta, mam napis "unknown". W panelu sterowania w dodawaniu urządzeniu udało mi się znależć nazwe procesora. Intel Pentium Dual E2160 1,80 GHz.

Pozdrawiam!
Wyślij odpowiedź